Economia

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig marcades pel descens de l’11% de les químiques

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig i deixen enrere els creixements registrats des de principis d’any, segons infor,a l’Acn. Al llarg del mes les empreses de la demarcació han fet vendes a l’exterior per valor de 735,1 milions d’euros, cosa que fins i tot suposa un lleuger descens (del -0,3%) en comparació amb el maig del 2023. Sobretot, la davallada s’explica per la desacceleració de les químiques, que cauen fins a un 11%. L’altre sector que és motor a l’exterior, l’agroalimentari, aconsegueix mantenir-se; però això sí, les càrnies reculen i tanquen el maig exportant un 3,8% menys. En l’acumulat de l’any, els bons registres del primer quadrimestre permeten mantenir el saldo positiu. De gener a maig, se superen els 3.500 milions d’euros (un 4,8% més).

Canvi de tendència amb les exportacions gironines. Si durant el primer quadrimestre del 2024 les vendes de les empreses gironines a l’exterior havien crescut per sobre dels dos dígits -a l’abril, l’alça va ser del 16%- ara no tan sols deixen enrere aquests increments, sinó que fins i tot arriben a decaure lleugerament.

Segons recull l’estadística que periòdicament publica el Ministeri, aquest maig les exportacions gironines s’han situat en 735,1 milions d’euros. Traslladat en percentatges, això suposa un descens del 0,3% en comparació amb el maig del 2023 (quan la xifra va situar-se en 737,50 milions d’euros).

Si es passa la lupa per sectors, aquell que més s’ha vist frenat a l’exterior és la indústria química. Perquè en aquest cas, les seves exportacions han caigut fins a un 11% (i tanquen el maig amb 127,5 milions d’euros ). I dins les químiques, les empreses farmacèutiques tampoc s’escapen d’aquesta davallada (ja que dels 61,8 milions amb què havien tancat el maig del 2023, ara passen als 50,76).

L’estadística també reflexa, com ja és habitual, que per volum el sector que continua capitanejant les vendes a l’exterior és l’agroalimentari. De fet, durant el maig ha concentrat més del 40% del que s’ha exportat des de Girona (amb 317,5 MEUR). Ara bé, aquí l’alentiment també es fa evident; perquè en comparació amb el mateix mes de l’any passat, les seves exportacions tan sols han crescut un 0,4%.

I dins l’agroalimentari, aquell clúster que hi té preeminència continua essent el carni. Aquest maig, les seves empreses han enviat cap a l’estranger productes per valor de 178,29 milions. En aquest cas, la xifra és un 3,8% menor a la de l’any passat (185,46 milions). Cosa que també s’explica per les oscil·lacions que viuen les exportacions amb la Xina, que ara es veuen afectades per la investigació sobre possible competència deslleial que ha obert el gegant asiàtic, i que afecta tota la carn de porc (fresca, refrigerada o congelada) procedent de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig marcades pel descens de l’11% de les químiques

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona