Economia

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

Catalunya espera una bona collita de pomes, sense arribar al seu potencial productiu, i una davallada en la producció de peres

La previsió de collita de poma a Catalunya per al 2024 és de 268.770 tones, lleugerament superior a la mitjana dels últims 5 anys (+3%), i un 13% superior al 2023. Totes les varietats pugen respecte a l’any passat destacant la Fuji, la Granny Smith, i la Gal·la. L’època de collita depèn de la zona, però en general es preveu collir en unes dates similars a les d’un any normal. Les regions productores de Girona i Lleida continuen plantant, i Girona enguany podria collir el 36% dels quilos de Catalunya, mentre Lleida en concentraria el 64% restant.

La poma Golden, altres de tardor, i la Cripps Pink són les que més es planten a Girona, mentre que la Golden, la Fuji, i la Gala són les varietats més plantades a Lleida.

Menys peres

La previsió de collita de pera a Catalunya per al 2024 (77.200 tones) s’estima que sigui inferior (-39%) a la mitjana dels darrers 5 anys, i un 36% més baixa que el 2023. L’afectació per la sequera de l’any passat, juntament amb les elevades temperatures han afectat la inducció floral, i per tant el nivell de producció d’aquest any. Es preveu una època de collita normal a Lleida, tot i que algunes zones han previst un retard de 5-7 dies, i altres un lleuger avançament. I a Girona un retard d’uns 7 dies. Tot depèn de la varietat però, en general, la floració ha estat normal-escassa, el quallat normal-escàs, i la caiguda normal tant a Lleida com a Girona. S’espera bons calibres i en general bon nivell de Russeting en la pera Conference.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat, i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, juntament amb el director general de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, i el president del seu Comitè de Llavor, Joan Serentill, han presentat avui, a Lleida, les previsions de collita de fruita de llavor a Catalunya.

Joan Gòdia ha volgut remarcar que “enguany, a banda de les esmentades dades, tant els calibres com la qualitat de la fruita de llavor en el seu conjunt és molt bona, el que hauria de propiciar unes bones condicions de comercialització en el mercat”. Gòdia també ha destacat la importància de la recerca per a fer front als nous reptes climàtics, i ha remarcat que “la sostenibilitat és un dels eixos de l’Estratègia Alimentària de Catalunya, es veu reforçada pel foment del consum de proximitat, i la sostenibilitat econòmica requereix que la baula dels productors de la cadena de valor agroalimentària rebin uns preus justos”. Així, pel que fa a la recerca val a dir que ja s’ha obtingut algunes varietats adaptades al canvi climàtic de gran qualitat organolèptica, ha afegit Joan Gòdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia