Economia

Mutua de Propietarios obre parèntesi per pair compres

El grup està format per sis companyies i una fundació, després d’un període prolífic en què s’han integrat tres empreses

L’asseguradora de comunitats va assolir 114 milions d’euros en volum de primes el 2023 i preveu arribar als 138 el 2026

El hòlding ha creat societats independents en cada part del negoci i ha guanyat eficàcia i solvència

El grup Mutua de Propietarios dona per tancat, almenys de moment, el creixement per adquisicions d’empreses per concentrar-se en la digestió: “És el moment d’integrar les societats i propiciar una cultura comuna”, explica Christopher Bunzl, director general del hòlding, que acaba d’aprovar el pla estratègic 2024-2026 amb aquest objectiu. La degana asseguradora centrada en la protecció integral dels immobles i els seus propietaris va absorbir a finals del 2022 el grup Mutual de Conductors (MDC), una petita mutualitat de previsió social especialitzada en productes de defensa jurídica. Gairebé al mateix moment, arriba a un acord amb l’alemanya Ergo per adquirir la seva filial espanyola de la firma DAS Seguros, també enfocada en defensa jurídica, assistència en viatge i assegurances d’impagament de lloguer.

Anteriorment, el 2019, Mutua de Propietarios havia comprat Funciona Asistencia y Reparaciones, amb seu a Madrid i que opera a tot l’Estat, i l’havia convertit en onRed, una xarxa de més de 1.500 professionals autònoms que fan reparacions al domicili, les comunitats i pimes. A aquest desenvolupament corporatiu, cal afegir-hi Sensedi, creada des de zero el 2012 per oferir serveis d’arquitectura tècnica, però que a partir del 2013 incorpora els serveis pericials multirisc. I, per acabar, la Fundación Mutua de Propietarios, entitat sense ànim de lucre que va néixer el 2017 amb l’objectiu de millorar la vida de les persones amb mobilitat reduïda.

Avui dia, Mutua ingressa per primes uns 114 milions d’euros i té com a objectiu arribar als 138 milions el 2026, mentre que les xifres consolidades del grup d’empreses estan a l’entorn dels 190 milions.

Més d’una dècada de canvis

La transformació que Mutua de Propietarios ha experimentat en la darrera dècada s’explica en bona mesura pel nomenament de Christopher Bunzl com a director general el juliol del 2013. Bunzl havia estat soci de la consultora Everis i responsable de l’àrea d’assegurances fins que va ser adquirida per la multinacional japonesa NTT Data. L’actual responsable executiu de Mutua descriu l’organització que es va trobar com a desfasada tecnològicament i sense un rumb estratègic gaire clar. A tall d’exemple, Bunzl explica que, el 2012, l’asseguradora invertia una mitjana de 30 dies a tancar un informe pericial i ara es fa en només cinc. Pel mig s’ha hagut de reconstruir tot el sistema informàtic –un esforç de cinc anys– i fer canvis organitzatius que són més identificables quan hom sap què és: “Som una companyia que protegeix els propietaris i els seus immobles, per tant, som especialistes i ens situem en una veta de mercat petita que no interessa als grans competidors del sector, i és la nostra fortalesa”, afirma Bunzl.

ITE i Next Generation

Per millorar l’eficàcia pericial, es va encarregar la missió a Sensedi, que va experimentar un gran desenvolupament tecnològic. Avui dia és una companyia que també ofereix els seus serveis a tercers, per exemple, als administradors de finques. En aquest sentit, elaboren moltes ITE (inspecció tècnica dels edificis) i tasques relacionades amb els fons europeus per a rehabilitació. “Té molt recorregut en aquest camp perquè el repte que tenim per assolir els objectius europeus és enorme”, diu. També és la primera companyia que va posar en marxa el peritatge en remot, i avui el 40% de les operacions es fan per videotrucada. Aquest any facturarà prop de nou milions d’euros.

El 2019 es fa una ampliació de capital per comprar Funciona Asistencia y Reparaciones i convertir-la en onRed, amb la qual es vol reforçar la resposta davant un sinistre. L’empresa, que l’any passat va facturar 24 milions, també treballa per a altres asseguradores.

La compra de MDC, que tenia una agència de subscripcions per a riscos espacials vinculada a una asseguradora alemanya, obre un nou negoci també molt especialista: assegurances per a esdeveniments pirotècnics, festes amb braus, turisme actiu, etc. La nova empresa es diu MDC Cover i factura uns dos milions d’euros. D’altra banda, la corredoria de MDC es fusiona amb la que tenia Mutua de Propietarios i neix Mutuarisk, que factura sis milions d’euros. La cartera de Mutuarisk creix ràpidament perquè està integrant corredories que no tenen relleu en un moment de consolidació del sector.

Pel que fa a DAS, també s’ha trossejat: la defensa jurídica, que ara és onLygal, i l’assistència en viatge i l’assegurança d’impagament de lloguer, que s’integren en els serveis de la Mutua. L’asseguradora catalana va ser pionera en la creació d’una pòlissa per cobrir l’impagament de les rendes d’immobles llogats. S’inventa el 2003 i actualment és el 14,2% del negoci, amb un creixement anual del 20%. Les assegurances d’edificis de comunitats són el 75,2% i les de multirisc de la llar, el 5,5%.

Mutua de Propietarios
El 2023 va tancar amb 158.950 mutualistes, un resultat de dos milions d’euros, uns fons propis de 126,84 milions d’euros i una ràtio de solvència del 322,96%. El 52,6% sobre primes és a Catalunya.
114
milions d’euros d’ingressos per primes
650
treballadors
1835
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Desirée Gómez Cardosa,
analista de Tendències Educatives i Innovació de la UOC

“Caldrà oferir una renda bàsica per als exclosos de la IA”

Barcelona
SALUT

La sanitat va crear 7.000 llocs de treball a l’àrea metropolitana

Barcelona

Mutua de Propietarios obre parèntesi per pair compres

Barcelona

Vitaance compromet empresa i empleat amb l’esport i la salut

Barcelona
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona