Economia

ECONOMIA

Un 40% de la superfície dels polígons de l’àrea de Barcelona està desocupada

La Diputació de Barcelona ha aprovat el Programa Sectorial de Millora de Polígons Industrials 2025-28 (PSMPI), dotat amb 30 milions, que preveu finançar 40 projectes per crear o renovar 400 infraestructures de 100 polígons industrials, beneficiant 6.000 empreses i 90.000 treballadors. Els municipis de la demarcació podran presentar fins al 31 d’octubre les seves propostes, per a les quals el PSMPI preveu dues línies de suport dotades amb 15 milions cadascuna que s’atorgaran per concurrència competitiva. D’una banda, una línia de suport a plans integrals que finançarà intervencions d’entre 750.000 euros i 2 milions que ajudin a transformar un teixit territorial, amb un termini màxim d’execució de 3,5 anys. D’altra banda, una línia de suport a projectes específics que finançarà intervencions puntuals en polígons urbanístics d’entre 100.000 euros i 1 milió, amb un termini màxim d’execució de 2,5 anys. La Diputació de Barcelona preveu que presentin propostes més d’un centenar de municipis. La Diputació aportarà un màxim del 80% dels programes acceptats i la resta anirà a càrrec dels municipis beneficiats.

Les actuacions a finançar podran ser de mobilitat, energia, aigua, qualitat de l’aire, telecomunicacions, seguretat, centres de serveis de proximitat als polígons, simbiosi industrial i promoció. L’objectiu és incrementar la competitivitat afavorint la transformació energètica, mitjançant el foment de l’estalvi i eficiència energètics i les fonts renovables ; i la transformació digital, mitjançant la digitalització en la producció i en la gestió dels serveis.

Actualment hi ha a la demarcació 817 polígons amb una superfície mitjana de 22 hectàrees, el 40% de la qual està sense activitat. El 48% dels edificis van ser construïts abans de 1978, la qual cosa es tradueix en mancances i deficiències de serveis i infraestructures. A més, la gestió és poc eficient o inexistent i només el 14% tenen associació.

Cost de manteniment

Les inversions necessàries als polígons suposen un pressupost difícil d’assumir per a molts ajuntaments ja que són molt cares i independents de la dimensió del municipi, acumulen un dèficit de molts anys, tenen un elevat cost de manteniment i els ingressos fiscals obtinguts a través dels polígons no són suficients per finançar les inversions. “Els polígons generen bona part de la riquesa de les economies locals, però habitualment els ajuntaments prioritzen inversions que beneficien els residents, i el suport supramunicipal de la Diputació ajuda a prioritzar aquestes inversions”, diu la diputada de Promoció Econòmica i Turisme de la Diputació , Ana Maria Martínez.

El nou PSMPI 2025-2028 parteix de l’experiència del Pla de Modernització de Polígons que es va portar a terme entre 2018 i 2022, també dotat amb 30 milions, que va servir per crear o millorar 545 infraestructures de 120 polígons amb 9.645 empreses i 116.817 treballadors, mitjançant 49 projectes. Entre els projectes finançats en el pla anterior destaca, per exemple, el Pla Integral de Modernització del Polígon Les Comes (Igualada), amb un cost total de 2,1 milions, que va permetre crear o renovar 13 infraestructures i va suposar un 60 % d’estalvi energètic i econòmic, amb més de 450 empreses beneficiades. Altres projectes destacats van ser el Pla de renovació del PAE de Can Roqueta (Sabadell), amb un cost d’1,57 milions; el Districte de la Indústria i el Coneixement (Mataró), amb 1,58 milions; el Pla d’Acció del Polígon Palafolls Nord, amb 1,9 milions; o el Pla d’Acció als polígons Santa Margarida I i II o Can Parellada, Colom I i Els Bellots (Terrassa), amb 1,53 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.