Economia

El SOC incorpora la realitat virtual per ajudar a trobar feina i fa la prova pilot a Salt

Trobar-se casualment a l’ascensor l’executiu en cap d’una gran empresa i tenir poca estona per aprofitar l’oportunitat o explicar, en dos minuts i davant d’un auditori ple de gom a gom, el currículum i els objectius laborals. Són dos dels escenaris de realitat virtual que planteja la nova tecnologia que ha incorporat el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya per millorar les competències de les persones que busquen feina. Amb ulleres virtuals, els usuaris detecten punts febles i potencien punts forts, per exemple a l’hora d’afrontar una entrevista. La prova pilot s’ha fet a l’Aula Activa de Salt, segons informa l’agència Acn, i ara l’objectiu és anar ampliant el projecte per fer-lo arribat a les oficines del conjunt de Catalunya.

Només posant-les les ulleres virtuals, els usuaris entre en tot un món imaginari simulat des d'on treballen cinc competències bàsiques que centre el procés d'orientació laboral. La primera simulació gira al voltant de l'autoavaluació de les competències transversals. Les persones que estan en procés de cerca de feina descobreixen les seves habilitats i fortaleses a través d'un test d'autoavaluació sobre el nivell de desenvolupament en creativitat, col·laboració, pensament crític i comunicació.

Una altra de les propostes consisteix en elaborar, de forma succinta i amb rapidesa, un discurs desplegant els punts forts. Això ho fan a través d'una experiència que planteja una trobada casual amb l'executiu en cap d'una gran empresa en un ascensor: "És la persona que et pot contractar, demostra-li la teva idoneïtat per al lloc de feina".

Un dels usuaris del servei, Marc Coll, s'ha aventurat amb aquesta proposta durant la prova pilot aquest dimarts a Salt i, en el breu trajecte de l'ascensor, li ha explicat, com si el tingués davant, les seves habilitats principals: implicació, puntualitat i facilitat per treballar en equip. "A vegades els nervis ens juguen males passades i ho he viscut ben bé com si fos real. Ajuda a perdre la por a l'hora d'afrontar entrevistes". Coll, que és soldador, està buscant feina i ja ha començat a fer entrevistes.

Les ulleres de realitat virtual també proposen un escenari per millorar la comunicació i l'oratòria. Els usuaris assagen una presentació davant d'una audiència, en un auditori ple de gom a gom. Allà, han d'explicar el seu currículum i detallar cap on volen orientar la seva vida laboral. Això ho fan, a més, havent de fer un esforç de concentració perquè la simulació proposa distraccions, com fressa entre el públic.

També hi ha exercicis que giren al voltant de la presa de decisions, l'usuari ha d'actuar ràpid per garantir el lliurament d'una mercaderia preuada. Segons l'opció triada, la missió es completarà amb èxit i sense incidències. Finalment, el cinquè apartat aborda el treball en equip, amb una proposta que ressalta la comunicació i la confiança com a actituds clau en el marc d'una relació laboral.

"Dins l'orientació laboral, una de les coses que més ens costa quan acompanyem les persones és identificar les competències. La realitat virtual aporta un context molt real, on la persona posa constantment en joc les seves habilitats i és un suport fantàstic per treballar les competències transversals", ha explicat l'orientadora laboral del SOC a Salt, Glòria Lázaro. Fins ara, i sense les ulleres virtuals, havien de fer-ho proposant dinàmiques de grup o exercicis de role-playing: "Amb la realitat virtual la persona treballa amb ella mateixa i la presa de consciència és molt més ràpida i eficaç".

 El subdirector general d'Ocupació i Territori del SOC, Jesús Quiroga, ha detallat que, des del servei, els costa arribar a joves i a determinats col·lectius, com ara els majors de 45 anys o els aturats de llarga durada, i que l'aplicació de les tecnologies ajuda a superar aquesta bretxa. La prova pilot es fa a Salt i, segons ha concretat Quiroga, està "funcionant molt bé" i ara la idea és estendre la tecnologia al conjunt d'oficines de Catalunya.

 El projecte és fruit de la col·laboració del Departament de Presidència mitjançant el CTTI que a estat l'organisme encarregat de dur a terme la prova de concepte i la prova pilot. A més, el CTTI està liderant la contractació i l’execució del projecte perquè sigui una realitat a les oficines de treball. En paral·lel, també estan treballant en la definició d'un sisè mòdul de competències per incorporar-lo a la realitat virtual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Aval del BCE a l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell

barcelona

JARC estima pèrdues de fins al 90% a la vinya de la Terra Alta per la sequera

gandesa
Economia

Tarragona limitarà l’horari dels supermercats que obren 24 hores

Tarragona
Economia

El preu dels pisos nous puja un 9,5%, l’augment més elevat des del 2016

barcelona

Rubau construirà una autopista a Mèxic per valor de 200 milions d’euros

GIRONA

Els comerciants temen la marxa de grans cadenes a l’Outlet de la Jonquera

FIGUERES

El grup empresarial de bombes d’aigua ESPA compra BAICO

banyoles

Unió de Pagesos preveu una collita d’arròs “normal” amb 140 milions de quilos

Deltebre
pacífic sud

Nova Zelanda elevarà fins als 56 euros per persona la taxa turística

barcelona