Economia
El sector turístic inicia l’agost amb bones expectatives
Les zones de costa preveuen ocupacions de fins al 90%
Els espais rurals es veuen cada cop més com una opció per fugir de la calor
“L’agost és l’agost, i sempre hi ha més moviment”, ha afirmat Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona. I és que el sector turístic inicia la segona meitat de l’estiu amb bones expectatives i previsions d’ocupació pràcticament plena tant a hotels, com en càmpings, cases rurals i apartaments turístics. Tanca un bon juliol, tot i que hi ha hagut menys presència de turisme francès. Es preveu que les xifres siguin lleugerament superior a partir d’aquest mes. A la costa s’esperen ocupacions de fins al 90%, malgrat que el sector admet que cada vegada són més els que trien espais rurals per evitar la calor. En aquesta línia, l’ocupació turística de l’hostaleria i dels càmpings del Pirineu preveu oscil·lar entre el 85% i el 95%, amb pics del 100% en dates determinades, com el pont del dia 15, segons les previsions del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El director el director del patronat, Juli Alegre, ha explicat a l’ACN que són xifres “molt bones”, sobretot pel que fa als càmpings, que apunten a un estiu de rècord. Pel que fa a les cases rurals de la demarcació, el percentatge estarà al voltant del 85%. Les previsions a Barcelona ciutat també són molt bones. Es preveu una ocupació hotelera del 87%, “pràcticament igual que l’estiu passat”. La Copa Amèrica pot ser un dels factors que faci que hi hagi més reserves, sobretot per a les tripulacions i tot el personal que envolta l’esdeveniment. El director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, considera que no hi haurà una arribada de visitants “massiva”, però sí que creu que tindrà beneficis a nivell “d’imatge i prestigi”.
Segons apunta el president de Federatur, David Riba, pel que fa als apartaments turístics s’espera “una bona temporada”. De moment, el juliol s’ha tancat amb ocupacions altes, de més del 75% a Girona, Tarragona i Barcelona, en línia amb el que es va aconseguir l’any passat. A l’agost la previsió és que els apartaments turístics estiguin per sobre del 80% de l’ocupació, arribant al 90% a Girona, i situant-se entre el 80 i el 85% a Tarragona i Barcelona. Riba ha assegurat que “l’important no són les xifres d’ocupació”, sinó, “tancar un preu de reserva més alt”. “Això és el que implica un turisme de més qualitat”, ha reivindicat. De mitjana, els turistes s’estan unes vuit nits en els apartaments.
Els càmpings catalans també han tancat un juliol amb unes xifres d’ocupació “ molt semblants” a les de l’estiu passat i afronten l’agost amb les mateixes perspectives. El president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra, ha detallat que el primer més fort de l’estiu acaba amb una ocupació d’entre el 60 i el 70%, amb més presència a la costa que a l’interior i que la previsió inicial és que volti el 85% a l’agost. “Són bones xifres perquè hem d’entendre que són 31 dies i que la darrera setmana ja hi ha molta gent que torna cap a casa i no són ocupacions plenes. Les setmanes més fortes són normalment la segona i la tercera i la clau és la del 15 d’agost, quan freguem el ple”, ha explicat.
Dades juny
Segons les dades provisionals de l’enquesta d’ocupació en allotjaments turístics extrahotelers de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), Catalunya va registrar 808.391 viatgers, cosa que suposa un 0,1% menys que fa un any i un 3,6% per sota dels registres de 2022. En canvi, és un 2,5% més que el 2019, quan va haver-hi 788.895 usuaris. Per tipus, els càmpings van rebre 1,14% més de visitants, fins als 594.938, i els allotjaments rurals un 3,2% més, assolint els 51.816. En canvi, als albergs es van reduir un 11,5% (43.657) i als apartaments turístics van caure un 3,4% (117.980). Les pernoctacions van augmentar a les quatre tipologies en comparació amb el sisè mes de l’any passat. Catalunya va ser el destí preferit de l’estat espanyol en càmpings, on les pernoctacions van pujar un 8% en taxa anual. Per zones turístiques, la Costa Brava va ser la zona favorita amb més d’1,2 milions de pernoctacions.