Economia

gastronomia

Pla per promoure els olis d’oliva verge extra

El govern convoca la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya

En motiu de promoure els olis d’oliva verge extra (OOVE), el govern acaba de convocar la primera edició dels Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, amb l’objectiu de reconèixer la tasca dels productors d’oli que l’elaboren amb la màxima qualitat i fomentar que la societat catalana conegui el producte, que, malgrat el seu actual elevat preu, quasi prohibitiu, continua sent un aliment bàsic i important per a la salut.

La creació d’aquests premis és una de les vuit iniciatives previstes en el Pla d’acció de l’oli d’oliva 2024-2026 i és un dels compromisos que va assumir el departament d’Acció Climàtica per donar suport al sector. Una altra de les iniciatives és la celebració de la Nit del l’OOVE català, on es donaran les distincions, i la creació d’una guia dels millors olis.

Una altra de les iniciatives per impulsar l’OOVE és que la Generalitat donarà suport a la creació de l’Institut Català de l’Oli d’Oliva Verge Extra per part del sector i a les primeres actuacions que engegi aquest ’Institut, que haurà de coordinar i gestionar totes les propostes que es duen a terme actualment al sector.

En el pla de la salut, el Pla durà a terme accions per promoure la cultura de l’oli d’oliva i impulsar l’ús de l’oli d’oliva verge extra català als serveis de menjadors i càterings, amb mesures com ara fomentar l’adquisició de l’OOVE en la contractació pública de menjars o impulsar actuacions adreçades a la gastronomia (recordem que Catalunya serà el 2025 Regió Mundial de la Gastronomia i el missatge que es vol donar ésque se sàpiga que majoritàriament es fa servir l’OOVE). Per aquest motiu s’impulsarà “Aquí fem servir OOVE català”, formació a xefs, etc.

Oleoturisme

Acció Climàtica treballa amb el sector per reestructurar del sector cap a l’oleoturisme i un sistema de producció sostenible. Per això, es promourà la recerca i la transferència al reg de l’olivera i l’establiment d’un sistema d’ajudes per afavorir l’ús de l’aigua, es potenciarà la cooperació entre els agents del sector i es facilitarà l’adaptació de les finques a l’oleoturisme.

D’altras banda, la qualitat i el control de l’oli verge es veuran reforçats mitjançant la creació d’un pla de transferència específic per al sector de l’oli, amb el qual es vol fomentar una formació adreçada a donar resposta a les necessitats del sector de l’oli d’oliva català. Així, es preveu el disseny d’una formació de nivell universitari, per cobrir els perfils des del mestre d’almàssera fins a la fase de comercialització, i s’oferiran formacions als professionals actuals a fi que disposin del coneixement necessari per millorar-ne la qualitat.

Els Premis Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya constaran de vuit categories i es donaran un total de seixanta-vuit premis, tots a olis d’empreses registrades a Catalunya i que tinguin les oliveres també al nostre país. Els premis seran per Olis d’oliva verge extra de grans productors (lots de més de 3.000 litres): afruitat Verd Intens, Afruitat Verd Mitjà, Afruitat Verd Lleuger i Afruitat Madur. Una altra categoria seran els Olis d’oliva verge extra de petits productors (lots de 100 fins a 3.000 litres): Afruitat Verd Intens, Afruitat Verd Mitjà, Afruitat Verd Lleuger, Afruitat Madur.

Una tercera categoria d’olis que es distingiran seran els de producció ecològica: se seleccionaran els cinc millors olis de producció ecològica (han d’estar certificats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, CCPAE).

També hi haurà premis pels olis monovarietals. pels olis elaborats en projectes de recuperació de varietats autòctones i es distingiran també els olis al millor maridatge, combinació culinària i versatilitat gastronòmica. Entre els tres millors olis de les categories Afruitat Verd Intens, Afruitat Verd Mitjà, Afruitat Verd Lleuger i Afruitat Madur es premiaran els tres olis que tinguin millors opcions de maridatge amb diferents aliments. Hi haurà premi també al millor embalatge (packaging).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.