Economia

economia

Codorniu paga més pel raïm per compensar la sequera

El grup Raventós Codorníu pagarà als seus proveïdors una mitjana de 0,80 euros el quilo, un 30% més que l’any passat

Segons Acció Climàtica el cost de produir un quilo de raïm per fer cava és d’entre 0,45 i 0,50 euros

El grup Raventós Codorníu de Sant Sadurní d’Anoia, un dels més importants de la DO Cava, ha anunciat que pagarà als seus proveïdors de raïm una mitjana de 0,80 euros el quilo, xifra que suposa un 30% més que l’any passat. Es tracta d’un preu mitjà inèdit pel celler, el més alt de la seva història, amb el qual es vol respondre a la situació excepcional que viu el Penedès després de tres anys de sequera continuada i una clara caiguda de la producció.

Per al celler, el primer que va fer una ampolla de cava en el s.XIX, i segons informa l’empres a través d’un comunicat, aquest ‘plus climàtic’, que ja va aplicar l’any passat, és un esforç necessari per donar suport als viticultors de la zona, que segueixen endavant amb els seus cultius en condicions climàtiques adverses. A pocs dies per a iniciar-se la verema, el celler preveu que la collita al Penedès pot ser inferior a un any normal, una anomalia que es repeteix per tercer any consecutiu. L’anunci d’aquest ‘plus climàtic’ vol reforçar la relació amb els proveïdors amb qui la casa de cava té acords plurianuals des de 2019 i, alhora, recolzar i obrir les portes a tot el territori del Penedès.

El CEO de Raventós Codorníu, Sergio Fuster, explica la mesura com una acció de responsabilitat: “Tenim molt clar que el nostre propòsit és cuidar la terra, donar valor a la terra. Així que, en un moment com aquest, hem de fer un esforç per la sostenibilitat i el futur de tot el sector, començant pel camp, encara que ens suposi rebaixar expectatives de beneficis immediats”.

El sindicat Unió de Pagesos va valorar molt positivament l’anunci de Codorniu. “Celebrem que es pagui a partir de 0,70 eruos i que quedin enrere els preus ridículs que s’han estat pagant fins ara”, va dir UP.

La Taula del cava

Segons el conseller del departament d’Acció Climàtica, David Mascort, que es va reunir amb la Taula del Cava a finals de juliol, el cost de produir un quilo de raïm per fer cava és d’entre 0,45 i 0,50 euros. L’estudi de costos de producció del cava, com és habitual, l’ha encarregat l’INCAVI al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) i té el suport de la Federació de Cooperatives Agràries i la patronal AECAVA.

L’anàlisi quantifica les despeses de conrear un quilo de raïm de xarel·lo, parellada i macabeu, que són les varietats més utilitzades per elaborar el vi base cava. Valorant els costos de producció generals, sumats als específics i a la mà d’obra familiar, el resultat és que produir un quilo de Macabeu costa 0,455 euros, mentre que el de xarel·lo arriba als 0,462 i el de parellada se situa en 0,498.

La xifra és similar a la que es va presentar a les portes de la verema del 2023, però aquest és el primer cop que el Departament d’Acció Climàtica té en compte els costos de la mà d’obra familiar, fet que sempre demanava el sector. Segons detalla el Govern, aquestes despeses representen entre 0,10 i 0,13 euros.

D’altra banda, durant la Taula del Cava de finals de juliol, el departament d’Acció Climàtica va actualitzar les dades de les diferents línies d’ajut d’aquest 2024. Durant el que portem d’any ha concedit més de 320.000 euros de subvencions a 24 cellers per utilitzar MCR (most concentrat rectificat) a l’hora d’elaborar vins escumosos. En paral·lel, ha concedit 6 milions per promocionar el vi a països tercers, mentre es preveuen 2,4 milions per millorar la producció o comercialització.

Torres i l’aigua

El celler del Penedès de la Família Torres va reutilitzar el 2023 el 45% d’aigua de procés per a finalitats de reg, neteja i refrigeració. La reducció de les emissions de CO2 per ampolla, directes i indirectes, s’ha situat en el 37% respecte al 2008 .

Viticultors des del s.XVI i amb celler al Penedès des de l’any 1870 la Torres és una de les grans famílies del cava. El 2008 va implementar un programa de sostenibilitat ambiental, Torres & Earth, per adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-ne els efectes.

El 2023, com dèiem, la Família Torres va reutilitzar el 45% de les aigües de procés associades a l’elaboració del vi del seu celler de Pacs del Penedès, la xifra més alta des que va posar en marxa, el 2016, la planta regeneradora d’aigua depurada, possiblement la primera instal·lada en un celler. Aquesta aigua regenerada es destina principalment al reg, neteja i refrigeració. D’altra banda, el celler ja recull pràcticament la totalitat de l’aigua de pluja de les teulades de les seves instal·lacions de Pacs del Penedès, i està estudiant augmentar la capacitat de retenció d’aigua recollint també la dels marges. A més, compta amb unes 45 basses a les finques de Catalunya que sumen una capacitat total d’emmagatzematge d’aigua de 122.000 m3.

Aquestes actuacions, juntament amb altres mesures per millorar l’eficiència de l’ús de l’aigua en diferents processos productius del celler, han permès a Família Torres reduir el consum hídric a les seves instal·lacions en un 18% des del 2016, una xifra que espera

augmentar en els propers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.