Economia

economia

Raimat inicia la verema amb molt bones perspectives gràcies a les temperatures del maig i juny

La collita es preveu situar en els 6,5 milions de quilos, lleugerament inferior a la d’un any normal

El celler Raimat de la D.O. Costers del Segre ha començat la verema en les dates habituals després de dos anys en què s’havia avançat per la calor. Les temperatures del maig i el juny han permès recuperar la normalitat en el calendari i, a més, han estat les òptimes per afavorir la qualitat del raïm. “Les perspectives són molt bones, ja que la verema és sana, equilibrada, amb una maduració lenta i molt bons nivells d’acidesa”, ha dit el director del celler, Joan Esteve.

El celler Raimat destina una part de la producció a l’elaboració de vins del celler (D.O. Costers del Segre), que enguany oscil·larà entre els 6 i els 6,5 milions de quilos, un 10% menys en comparació a un any normal. A banda d’això, una altra part de la collita de les seves finques serveix per a l’elaboració de cava del grup Raventós Codorníu. En aquest cas, la quantitat de raïm a collir serà d’uns 6 milions de quilos, és a dir, entre el 10 i el 15% menys a l’habitual. El motiu d’aquest descens per a totes dues produccions és la gelada que va tenir lloc durant la primavera, que va afectar les varietats més primerenques, ha explicat Esteve. Pel que fa a qualitat, el director del celler ha insistit que les temperatures durant el maig i el juny “van ser més fredes de l’habitual, amb condicions òptimes”, mentre que al juliol han estat les habituals per a la zona. Així, “el gra del raïm està augmentant progressivament, amb una maduració lenta i molt bons nivells d’acidesa”, ha indicat el director del celler. “La verema, a més, es presenta sana i equilibrada, per la qual cosa penso que pot ser un molt bon any”, ha expressat. En aquest sentit, Esteve ha destacat que la recol·lecció s’ha pogut iniciar enguany en les dates habituals, després que el 2022 i el 2023 s’hagués d’avançar per la calor. A més, Raimat és un any més un dels primers llocs d’Europa en començar la verema. Aquesta té lloc en una zona de 2.000 hectàrees, fet que la converteix en una de les finques ecològiques “més grans del món”, segons Esteve. La verema s’obre amb les varietats més primerenques que serviran per a l’elaboració de cava i es preveu allargar fins a finals d’octubre. El director del celler ha destacat que l’aposta que van fer fa 20 anys per la producció d’albarinyo ha funcionat, especialment aquest any.

Reg soterrat per estalviar aigua

A Raimat fa més d’una dècada que treballen en l’aplicació de diversos sistemes per estalviar aigua a l’hora de regar les seves finques. Un dels mecanismes que han pogut posar en funcionament enguany és el reg soterrat. En aquest cas, “l’aigua va directa a la zona radicular de les plantes, per la qual cosa no pateix l’evaporació que tindria a la superfície a conseqüència del sol”, ha dit Esteve, que calcula que això els permetrà estalviar un 30% de l’aigua que seria necessària habitualment per regar les hectàrees on s’ha implantat. Pel que fa al conjunt de sistemes per optimitzar el reg, el director del celler calcula que els hauran permès estalviar de mitjana un 15% d’aigua en els darrers anys tot i la situació adversa viscuda per factors com la sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.