Economia

economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

Mantenir la diversificació del teixit productiu és clau, destaca Amec, per mitigar l’impacte de la caiguda de les vendes exteriors

El dèficit comercial de Catalunya es va disparar al primer semestre gairebé un 20% en relació amb el mateix període del 2023. Aquesta diferència entre el que es compra a l’estranger i el que s’importa, variable clau per medir l’estat i fortalesa de l’economia, es deu sobretot a la caiguda de les exportacions, que després d’anys d’importants ascensos i per primer cop després de la pandèmia van retrocedir un 5,3% entre els mesos de gener i juny, fins als 50.414 milions d’euros, segons dades del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa recollides per l’ACN. L’associació catalana d’empreses exportadores Amec ja ha mostrat la seva preocupació per les dades, perquè tot i que s’observen “senyals de recuperació en alguns mesos, el context internacional continua sent molt incert i desafiant”.

Segons Amec, però, el teixit català i espanyol compta amb un punt fort important, i és la diversificació de l’activitat empresarial, que ajuda a “mitigar” l’impacte negatiu de la desacceleració global. Així, destaca, la contribució negativa del sector químic s’ha vist parcialment compensada pel millor comportament del sector d’alimentació, begudes i tabac. És per això que, en paraules del director general d’Amec, Joan Tristany, mantenir un teixit industrial diversificat és “clau” per ser més resilients davant les fluctuacions actuals i futures del mercat.

Al juny, pràcticament tots els sectors van experimentar un retrocés en les vendes a l’estranger, excepte els de productes energètics (49%) i el de matèries primeres (5,8%). De tota manera, segueixen liderant els intercanvis comercials el sector químic, el de l’automoció i l’agroalimentari. Les importacions també van recular però menys que les exportacions, un 3,3% al primer semestre de l’any, fins als 55.770,1 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona
GIRONA

El PSC manifesta la seva preocupació per l’impacte de la ZBE en els comerços

GIRONA
ECONOMIA

La Paeria assessora en un any més de 100 veïns interessat a crear una empresa

LLEIDA
Tribuna

Entenent la nostra irracionalitat diària

PROFESSOR ECONOMIA I EMPRESA UNIVERSITAT DE GIRONA, EMPRENEDOR I EXPERT EN GESTIÓ DE CRISI I DESENVOLUPAMENT DE NEGOCI
GIRONA

Les exportacions tanquen el primer semestre amb un increment del 2,5%

GIRONA
Economia

Les exportacions cauen un 10,3% al juny després de dos mesos de creixement

barcelona
economia

Creixen les vacants al sector tecnològic però s’estanquen les places als graus

barcelona

Terra de pensionistes

Barcelona