Economia

Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon a Talgo

El Ministeri d’Economia justifica el rebuig a l’operació perquè suposaria “riscos insalvables per a la seguretat nacional i l’ordre públic”

Ganz MaVag defensa la legitimitat de la seva oferta i anuncia que iniciarà “totes les accions legals” al seu abast

L’executiu espanyol ha confirmat aquest dimarts el seu rebuig a l’oferta pública d’adquisició (OPA) presentada per Ganz MaVag Europe (Magyar Vagon) per comprar el 100% de Talgo.

El Ministeri d’Economia ha informat en un comunicat que el Consell de Ministres ha acordat “no autoritzar l’adquisició del fabricant de trens espanyol per part del grup hongarès, que valorava el capital de Talgo en 620 milions d’euros, al voltant de cinc euros per acció. Segons la legislació d’inversions estrangeres, quan una operació supera els 500 milions d’euros, l’inversor ha de sol·licitar l’autorització de l’Estat.

El govern espanyol ha justificat la seva decisió “per motiu de la protecció dels interessos estratègics i la seguretat nacional d’Espanya”. El Consell de Ministres ha adoptat l’acord després que l’anàlisi de la Junta d’Inversions Exteriors (JINVEX) hagi determinat que l’autorització de l’OPA suposaria “riscos per garantir la seguretat nacional i l’ordre públic”. El JINVEX és un organisme interministerial liderat pel departament d’Economia que té l’encàrrec d’informar sobre cada operació per garantir-ne “la protecció de la seguretat, la salut o l’ordre públic.

El comunicat subratlla que, per al govern, “Talgo és una empresa estratègica dins un sector clau per a la seguretat econòmica, la cohesió territorial i el desenvolupament industrial” de l’Estat.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès aquest migdia la cotització del grup ferroviari espanyol a l’espera de rebre la comunicació oficial sobre el seu veto, que ha estat avançat al matí pel diari basc El Correo. El regulador borsari ha aixecat la suspensió a 3/4 de tres de la tarda. Els títols de Talgo cotitzaven a 4,26 euros en el moment que s’han aturat les negociacions i en el moment de la represa han caigut més d’un 8%, fins als 3,9 euros. Abans de la suspensió retrocedien al voltant d’un 1%.

Resposta de Magyar Vagon

Ganz MaVag Europe ha anunciat que iniciarà “totes les accions al seu abast”, tant a l’Estat espanyol com a la Unió Europea (UE), per defensar la legitimitat de la seva OPA, segons han explicat a l’agència Efe fonts del grup hongarès. D’acord amb les mateixes fonts, “l’oferta compleix amb tots els requisits legals vigents”.

Els petits accionistes de Talgo també han manifestat la seva intenció de recórrer davant els tribunals el que consideren una “ingerència” del govern espanyol. L’Associació Espanyola d’Accionistes Minoritaris d’Empreses Cotitzades (Aemec), ha avançat en un comunicat que impugnarà l’actual normativa que limita les inversions estrangeres en sectors estratègics aprovada durant la pandèmia. A parer de l’associació, aquesta legislació ja “ha perdut la seva raó de ser” i “suposa un greu perjudici als accionistes de societats cotitzades”, ja que no poden vendre les seves accions en processos com aquest. L’Aemec no descarta recórrer aquesta normativa també als tribunals europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon sobre Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita
ECONOMIA

Barcelona va superar l’ 1,9 milions de creueristes entre gener i juliol

Barcelona

Set petits productors d’ous ecològics creen la cooperativa La Dotzena

GIRONA

Creixen les iniciatives per fer escalar l’economia als Pallars

Barcelona
Daniel Altimiras
President del centre tecnològic Eurecat

“La pime té encara molt recorregut a fer en R+D+I”

Barcelona