Economia

Cinquanta segons per oferir i aconseguir una feina

Tres emprenedors posen en marxa l’aplicació Siiwork per connectar empreses i possibles candidats que volen treballar

Les ofertes, d’uns i altres, es fan a través de vídeos personals de mig minut en què es presenten i expliquen els seus objectius

“Ho hem après tot sobre la marxa. Vam dissenyar com ho volíem, però ens ho han fet”

Pujar vídeos de mig minut a una aplicació perquè empreses i candidats disposats a ocupar un lloc de treball es coneguin. Ha estat la idea dels emprenedors de Siiwork, Susanna Fernàndez, Jordi Clusella i Adela Lola, que neix amb la voluntat d’agilitzar la contractació laboral gràcies a la tecnologia que ens ofereix el telèfon mòbil. L’aplicació està operativa des d’aquest juliol, en espera que vagi creixent el nombre d’empreses registrades, que deixaran de buscar entre els papers dels currículums que els puguin arribar i passaran a seleccionar el personal a través de la plataforma. “Hem apostat perquè la primera selecció es faci a través del vídeo personal i no d’un currículum escrit”, explica Susanna Fernàndez, que manté que el nou format permetrà valorar més la persona per com és i els treballadors es podran fer més bé a la idea de com podria ser el seu nou cap i el lloc de treball. Expliquen des de Siiwork que l’objectiu és “facilitar i dignificar” l’experiència de buscar feina, que en moltes ocasions es converteix en un llarg procés i un pur tràmit de fer entrevistes i enviar o revisar currículums que acaben tancats en un calaix.

A la plataforma, s’hi registren tant les empreses com els candidats, i uns i altres han de penjar els seus vídeos. “Volem que parlin d’ells, no del que diu el seu currículum”, explica la cofundadora de l’aplicació, que admet que part de la seva feina és ensenyar-los a fer aquesta presentació davant la càmera en 50 segons. Al seu parer, és una bona oportunitat per mostrar més les habilitats socials de cada persona i no tant fixar-se en l’experiència o la formació que hagi acumulat. “Per als joves estudiants i els que no han treballat mai és una nova finestra al món laboral”, indica Fernàndez, que ha enregistrat també com a candidats persones amb diversitat funcional disposades a entrar a treballar. “No és el mateix enviar un currículum en què dius que tens una discapacitat que mostrar-te explicant-ho”, diu defensant la igualtat d’oportunitats per a un col·lectiu amb un nivell d’inserció molt baix a l’empresa ordinària.

Un dels objectius d’aquesta nova start-up és que les empreses també es mostrin en el moment de la recerca de feina perquè el treballador estigui “en igualtat de condicions” per saber si li interessa o no el lloc que ofereixen. És l’exemple de Manuel López, un dels primers registrats a la plataforma, propietari de la rostisseria La Sucursal, que ha fet un vídeo per mostrar el seu local, que té previst obrir les portes tan bon punt aconsegueixi contractar el cuiner per engegar el negoci.

A més de trobar el personal, l’aplicació també facilita la gestió de la informació per tancar el contracte laboral. L’empresa interessada pot veure els vídeos dels candidats i, quan accepta el que més li agrada, clicant el sí, és quan té accés al seu currículum, el DNI i al seu número d’afiliació a la Seguretat Social. “Si a l’empresa li agrades, tot és molt ràpid, perquè et contacten ells per fixar el dia que pots començar i t’envien el contracte”, expliquen sobre una selecció que no té cap cost per al candidat i en què l’empresa interessada paga 35 euros quan accepta un dels candidats, una quota que disminueix quan s’interessa per més d’un. “Les empreses no perden temps mirant currículums i paguen quan ja han vist algú que els ha agradat”, assenyalen els creadors de l’aplicació, que agilitza el temps de contractació. Els responsables del projecte volen ampliar la comunitat, amb noves empreses i candidats, per oferir un bon servei. Acaben de signar un conveni amb la Federació Catalana de Gremis d’Hostaleria, que representa 6.500 establiments, als quals aniran presentant la nova eina.

Siiwork també s’ofereix a les empreses per fer el cribratge i el servei de selecció quan s’han de fer molts contractes i donen una resposta en un termini de 15 dies. “Si un hotel necessités cobrir una oferta més gran de cambrers, tenim l’experiència per valorar els millors candidats”, explica Adela Lola, que amb la resta de socis es van conèixer treballant fa més de deu anys en el sector de la restauració col·lectiva. Expliquen que, en vista dels problemes que tenia el sector per la falta de personal a l’hora de cobrir vacants i substitucions immediates, es van aventurar a fer una prova pilot del que s’ha acabat convertint en la start-up. Aleshores van veure que rebien tres vegades més de candidatures amb vídeos que quan buscaven personal a través d’una plataforma convencional d’empreses temporals que els facilitaven candidats.

Els tres companys de feina van fer un cop de cap i van reinventar-se sense tenir idea de tecnologia i sense saber com es fa una plataforma com la que han creat. “Ho hem après tot sobre la marxa. Vam dissenyar com ho volíem, però ens ho han fet”, explica Fernàndez, que reconeix que no hauria estat possible sense el suport del mentor del projecte, David Tomàs, expert en màrqueting i tecnologia, que els assessora en tot el procés. Siiwork s’ha estrenat en el món de la restauració, però la intenció és anar-se obrint al sector de l’oci educatiu i del comerç.

La dificultat més gran amb què s’han trobat en la posada en marxa de l’aplicació és aconseguir que tant els candidats com les empreses “perdin la por” davant la càmera per explicar breument els seus objectius laborals. Això els obliga a fer “feina a peu de carrer” per ensenyar com poden omplir aquests 50 segons per presentar-se en públic. “Ni els més joves que estan tot el dia pujant vídeos a Tik Tok s’atreveixen a ser ells mateixos quan es tracta de buscar feina, perquè ho consideren massa seriós”, diu contrariada Susanna Fernández sobre aquestes reticències a “perdre la vergonya” per mostrar-se en públic. Només haurien de seguir els consells que llancen des de la mateixa plataforma: “Connexió, valor i seny.”

50
segons
tenen l’empresari i el treballador, respectivament, per fer la presentació de l’oferta de feina i per exposar les seves qualitats i expectatives per treballar.
15
dies
triguen quan s’encarreguen de fer el servei de selecció quan són molts candidats.
35
euros
paga l’empresa que accepta algun dels vídeos dels candidats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia