Economia

Zapatero diu que les dades de l'atur són "objectivament dolentes" i anuncia polítiques actives per als desocupats del sector de la construcció

Ocupació

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha admès aquest dimarts que la dada d'atur (que a l'Estat se situa al nivell més alt des del 1998, amb 2,5 milions d'aturats) "és objectivament dolenta", però ha volgut recordar que es produeix en un moment en què a l'Estat hi ha més persones treballant i més protecció a la desocupació que en cap altre període de la democràcia, i per tant el país està més preparat que mai per afrontar la situació. Zapatero, que ha recordat que aquest augment de la desocupació es concentra a la construcció, ha avançat que en la seva compareixença al Congrés del pròxim 10 de setembre parlarà especialment d'ocupació per als treballadors d'aquest sector.

En la roda de premsa posterior a la reunió amb el secretari general de la ONU, Ban Ki Moon, Zapatero ha assegurat que el procés de "frenada" econòmica que viuen les economies europea i espanyola té com a efectes més negatius la reducció de les expectatives de creació d'ocupació i l'increment de l'atur, però ha puntualitzat també que a l'Estat hi ha 20 milions de persones treballant –més de 19 milions afiliades a la Seguretat Social- que "són les xifres més altes de la nostra història", i per tant la situació és '"millor" que en qualsevol altre període de la democràcia perquè hi ha més gent treballant.

A més, segons Zapatero, aquest augment de l'atur es produeix també en un context en què els treballadors tenen més protecció que mai davant la desocupació, perquè el 85% de les persones que perden el seu lloc de treball disposen de protecció del sistema, una taxa mai assolida. En tercer lloc ha recordat que l'augment de la desocupació es concentra al sector de la construcció. Les mesures que el govern espanyol avalua fonamentalment amb els sindicats, ha dit, es dirigeixen a aquest sector i pretén la recol·locació d'aquests treballadors "amb les singularitats" de les persones que fan aquesta activitat.

El president espanyol compareixerà a petició pròpia al Congrés dels Diputats el pròxim 10 de setembre per analitzar la situació econòmica i posar sobre la taula les mesures que ha adoptat el govern espanyol. Segons ha apuntat, el seu discurs incorporarà una consideració singular sobre les polítiques actives d'ocupació pensades per a treballadors del sector de la construcció que han perdut el seu lloc de treball.

Zapatero també ha recordat que d'acord amb les previsions de tots els organismes internacionals aquests últims mesos del 2008 encara aportaran "dades econòmiques no positives", tot i que ha apuntat que "l'expectativa raonable a dia d'avui per recuperar el creixement econòmic se situa a l'entorn de la meitat del pròxim any". No obstant, ha recordat que aquestes previsions estan sotmeses a factors i condicionants internacionals com el preu del petroli i els problemes del sistema financer internacional, que han estat "la causa fonamental d'aquest moment econòmic".

Unes apreciacions semblants a les que el ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha fet aquest dimarts en una entrevista a Telecinco, on ha afirmat que tot i que la dada és "dolenta" també es troba "dins les precisions del govern" espanyol, que preveu que l'atur "anirà creixent" com a conseqüència directa d'un sector que va entrar d'una manera molt ràpida en crisi, com és el de la construcció. El ministre, que aquest dilluns va augurar que el 2009 l'atur arribarà al 12,4%, ha recordat les iniciatives engegades pel govern espanyol i ha destacat que l'Estat disposa d'una població activa de 20 milions de ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.