Economia

Economia

La DOQ Priorat i la DO Montsant reclamen un reg de suport per fer front a la sequera

Els productors alerten que la situació no és sostenible

La verema ja està en marxa a la DOQ Priorat i la DO Montsant i les previsions no són bones perquè està marcada per la sequera. L’impacte més visible són els arbres morts i les basses seques. Des de DOP Priorat estimen collir al voltant d’un 45% respecte fa un any normal. La DO Montsant preveu una disminució mitjana de raïm d’un 30% en comparació amb l’any passat. Els president de les dues DO, en declaracions a l’ACN, coincideixen a dir que aquesta situació no és sostenible i que l’única solució és garantir l’aigua mitjançant un reg de suport que ha d’arribar l’abans possible davant una manca de precipitacions que està posant en risc les explotacions i, de retruc, la viabilitat econòmica i social de la comarca.

Donada la situació extrema i d’emergència, els presidents reclamen urgència al govern. “Amb el ritme que està evolucionant la sequera en tres anys perdríem al voltant d’un 40% de les plantes. El Priorat no pot perdre ni el 50% de la seva producció, ni un sol pagès, ni la seva font de riquesa que són les vinyes”, exclama Salustia Àlvarez, president de la DOQ Priorat. Destaca la necessitat de les canalitzacions per poder “subsistir” i apunta que “en pocs anys la comarca ha sigut coneguda pel fet del vi i per altres productes agrícoles. El Priorat viu de l’agricultura, no té alternatives. Demanem les infraestructures i que es facin ràpid. De solucions, n’hi ha”, expressa. En aquesta línia, apunten que el teixit associatiu, econòmic i polític de la comarca s’unirà per reclamar aquestes inversions. “Hem de fer un front comú i una reivindicació. Hi va haver -fa anys- una aposta comarcal de què volem i com volem ser; i ara hem de fer un front comú pel tema de l’aigua”, reivindica la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just. Els representants dels viticultors es mostren favorables a desenvolupar el projecte que el gener d’enguany l’anterior conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va presentar, i que consisteix en portar aigua del riu Ebre fins als pantans de Guiamets i Siurana. Una opció que el nou titular d’Agricultura, Òscar Ordeig, s’ha fet seva en una visita a la comarca aquest dijous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia