Economia

Les borses europees es desplomen

Les borses europees s'han desplomat aquest dilluns, pels problemes en el sector financera encapçalats per l'anunci del govern alemany que garantirà els dipòsits perquè ningú perdi els diners en cas de fallida bancària.  El pànic europeu arrossega ha arrissegat l'Íbex 35, que ha tancat amb una caiguda del 6,06%, convertint aquest dilluns amb la segona pitjor  jornada de l'any.

El pànic europeu també ha afectat Wall Street. La Borsa de Nova York ha accelerat aquest dilluns el seu descens i l'índex Dow Jones d'Industrials, el més important, ha baicat un 5,32%.

El retrocés de Wall Street divendres passat després de l'aprovació de rescat del sistema financera nord-american, la venda de Fortis a BNP, i les ajudes públiques i privades a l'entitat financera Hypo han tornat a fixar la vista dels inversors en els problemes del sector bancari i ha condicionat la caiguda de la jornada.

La jornada, pas a pas
El parquet madrileny reculava un 3,87% ja en l'obertura i es col·locava per sota dels 11.000 punts, amb tot el selectiu caient més d'un 1%, en una sessió llastada pels sectors bancari i de la construcció, després de la decisió del govern alemany d'acudir al rescat d'Hypo Real Estate (HRE). Unes hores després, cap a la una del migdia, la caiguda ja era del 4,5%. A les cinc de la tarda, ha tancat amb una caiguda del 6,06% i fins als 10.700 punts.

A Madrid, l'únic valor que no presentava descensos era el del Banc Santander, que mantenia el preu amb què va tancar divendres, 11,69 euros per títol. La resta de valors del sector financer registraven importants retallades, amb el Banc Popular al capdavant, que reculava un 5,52%, seguit de Banc Sabadell (-4,95%), Bankinter (-4,33%), BBVA (-4,15%) i Banesto (-3,24%).

Els descensos de l'íbex-35 estaven liderats per Técnicas Reunidas, que queia un 8,56%, seguida d'Acciona (-8,13%), Sacyr Vallehermoso (-7,85%), Gamesa (-7,29%), ACS (-6,79%), OHL (-6,56%), FCC (-5,87%), Ferrovial (-5,71%), Abengoa (-5,70%), BME (-5,67%), Iberdrola Renovables (-5,59%), Abertis (-5,35%), Cintra (-5,04%) i Repsol-YPF (-4,97%). Telefónica, per part seva, reculava un 3,80%.

Al mercat de divises, l'euro reculava posicions respecte al dòlar, de manera que el canvi entre la moneda europea i el dòlar quedava fixat en 1,3588 unitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.