Economia

AENA estudia reassignar els espais de la T-Sud a causa dels moviments en el sector aeri

Aerolínies

La crisi que viu el mercat aeri, amb una important caiguda de la demanda i un fort encariment de les despeses de combustible, està canviant la fesomia d'aquest mercat. Spanair viu moments difícils, Vueling ha demanat treva a Clickair i li ha ofert matrimoni i fins i tot Iberia i British Airways han anunciat fusió. És per tot això que AENA s'està plantejant "la possibilitat" de "modificar el repartiment de la terminal Sud" del Prat, segons va anunciar ahir la ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

L'objectiu és adaptar-se als "canvis en les capacitats", és a dir als slots (drets d'enlairament i aterratge) que quedaran lliures després que totes les companyies hagin decidit retallar rutes i freqüències.

És una bona notícia sobretot per a Air Europa i l'aliança que representa SkyTeam, que va quedar fora de la nova terminal. "Si hi ha canvis en les aliances, cal canviar els plantejaments", va dir la ministra, tot confirmant la possibilitat que les tres grans aliances –OneWorld, Star Alliance i SkyTeam– tinguin espai a les instal·lacions que s'estan enllestint.

De fet, quan l'octubre de l'any passat es va repartir la terminal entre les aliances d'Iberia i Spanair i també les seves associades, ja es va dir que la decisió era revocable. Aquesta adjudicació ja no concordava amb les demandes de la societat civil catalana, que reclamava que la T-Sud fos per a una gran companyia que apostés decididament per l'aeroport del Prat i hi fes vols intercontinentals. Ara AENA s'allunya més d'aquesta petició en compartimentar encara més la nova terminal.

En canvi, el president de Globalia, grup en el qual es troba integrada Air Europa, Juan José Hidalgo, va mostrar ahir la seva satisfacció per les declaracions d'Álvarez. La companyia havia demanat aquest canvi en reiterades ocasions.

Sense precisar

Tot i fer aquest anunci, Magdalena Álvarez no va voler precisar ahir quins canvis es podrien fer en el repartiment d'espais ni tampoc quan obrirà la terminal. Encara que es preveu que les noves instal·lacions s'inaugurin l'estiu que ve, la ministra ha refusat fixar una data concreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.