El govern aparca el projecte del centre tecnològic del moble de la Sénia

La crisi econòmica fa que se substitueixi el projecte inicial per un altre més operatiu i immediat

El gabinet Labb Arquitectura va entregar el 2007 al govern de la Generalitat el projecte del centre de difusió tecnològica de la fusta i el moble, una obra que havia d'estar acabada el 2008 però que s'ha anat endarrerint. Ara, amb la crisi econòmica el govern considera que l'obra no s'adequa a les necessitats del moment, tot i que es tracta d'una actuació inclosa en el pressupost de la Generalitat del 2009. «Hem pactat amb el sector reorientar el projecte i fer alguna cosa més immediata i que sigui més operativa», ha dit el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó. «A la Sénia ja hi ha instal·lacions construïdes i que es poden aprofitar, no cal fer un nou edifici i tot recobert de fusta per la part exterior», va afegir Salvadó. En aquest sentit, el director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa a les Terres de l'Ebre, Josep Felip Monclús, va detallar que el govern adquirirà una nau industrial, encara que no va precisar quina superfície tindrà. En el cas del centre tecnològic que s'havia projectat al polígon industrial de la Sénia ocupava més de 5.000 metres quadrats, i estava previst que disposés d'un auditori amb capacitat per a 120 persones, una sala de documentació, un laboratori, unes oficines i una sala de reunions. A més, l'edifici incloïa un laboratori de producte acabat i un espai per fer demostracions de les darreres tecnologies.

Pel que fa als 4,2 milions d'euros que s'havien inclòs en el pressupost de la Generalitat per al centre tecnològic, se'n destinaran 1,5 milions d'euros a la compra de la nau industrial i l'equipament necessari. I s'afegirà mig milió d'euros més a un pla de dinamització del sector del moble a tot Catalunya. «No vol dir que el projecte del centre tecnològic no s'hagi d'executar en un futur, però entenem que ara no és una prioritat per al sector», ha assenyalat Monclús. Quant al pla de dinamització del sector, 150.000 euros seran per afavorir la internacionalització dels fabricants de mobles i 350.000, per a plans estratègics, perquè reorientin la seua producció. «Hi ha fabricants que hauran de fer un canvi estratègic i dedicar-se, per exemple, a fer mobles per a cadenes hoteleres», ha explicat el director dels serveis territorials d'Innovació. Tot i no disposar d'un edifici amb un laboratori on es puguin dur a terme assajos i demostracions, el centre tecnològic de la fusta i el moble ja fa temps que treballa des d'una oficina a la Sénia. De fet, la fundació Cenfim es va constituir el 2005 formada per les associacions d'empresaris de les quatre demarcacions, la Confederació Catalana de la Fusta, l'Ajuntament de la Sénia, la URV i el Departament d'Innovació. El govern va decidir ubicar aquest centre tecnològic a la Sénia, on hi ha el clúster del moble, que agrupa un total de 57 empreses a la comarca del Montsià amb una facturació anual de 150 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.