Economia

economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% i els situa en el 3,5%

La segona rebaixa d’aquest any es produeix en un context de moderació de la inflació i de perspectives de creixement de l’economia més febles

El Banc Central Europeu (BCE) ha reduït els tipus d’interès per segona vegada aquest any i deixa enrere de forma definitiva l’estratègia de política monetària restrictiva que havia adoptat els últims dos anys per l’augment de la inflació. En la reunió del consell de govern celebrada aquest dijous, l’entitat presidida per la francesa Christine Lagarde ha optat per tornar a abaixar un 0,25% punts els tipus, aturant així la congelació momentània de les taxes que va efectuar al juliol.

El nou tipus de referència escollit pel BCE se situa en el 3,5%, el qual correspon a l’interès que s’aplica a les entitats que dipositen diners al banc central, informa l’ACN. Aquest tipus –anteriorment en el 3,75%– no era el que fins ara agafava la institució com a referència, però per qüestions metodològiques és el que l’entitat adoptarà a partir d’ara com a indicador. També a causa del canvi de metodologia en el càlcul de les taxes, el tipus d’interès bàsic passa del 4,25% al 3,65% i el que s’aplica als préstecs immediats baixarà del 4,5% al 3,9%.

Tal com indica el BCE, en un comunicat recollit per l’ACN, la decisió de reduir els tipus respon a les perspectives d’inflació, a les dinàmiques de la inflació subjacent i a la intensitat de la transmissió de la política monetària. “Ara resulta apropiat fer un pas més en la moderació del grau de restricció de la política monetària”, destaca el reguladora.

La decisió del BCE compleix amb les expectatives generades les darreres setmanes i es produeix en un context de moderació de la inflació i d’un augment dels senyals que apunten a un creixement de l’economia més dèbil.

A banda de l’actualització dels tipus, el BCE també ha actualitzat les seves perspectives econòmiques, publicades per darrera vegada el passat mes de juny. Segons els experts de l’entitat, el PIB aquest 2024 es quedarà en el 0,8%, una dècima menys en comparació amb les darreres estimacions.

En la mateixa línia, l’entitat ha reduït en una dècima les taxes de creixement esperades per a l’economia de la zona euro de cara al 2025 i al 2026, fins a l’1,3% i l’1,5%, respectivament, informa l’ACN. Les previsions d’inflació, per altra banda, s’han mantingut inalterades. Així, el BCE apunta que aquest 2024 els productes s’hauran encarit un 2,5% de mitjana, i que el 2025 la taxa es reduirà fins al 2,2%. Ja el 2026 s’espera que la inflació se situï en l’1,9%, consolidant l’objectiu de la institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% i els situa en el 3,5%

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA
economia

ATL obté un préstec del BEI de 360 milions d’euros per millorar les plantes potabilitzadores

Cardedeu
economia

Nou rècord absolut de viatgers a l'agost al Prat, un 8,9% més que al 2023

El Prat de Llobregat
COMERÇ

La Cambra de Girona portarà empreses a vendre cosmètica i alimentació halal a França

GIRONA
economia

La inflació cau fins al 2,4%, el nivell més baix de l’últim any

barcelona
ECONOMIA

La inflació cau set dècimes a les comarques gironines

GIRONA
economia

Volkswagen elimina la garantia contra l'acomiadament de treballadors

barcelona