Economia

economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

L’economia catalana va créixer un 3 % durant el segon trimestre de l’any respecte al mateix període del 2023, xifra que representa un dècima més que a la resta de l’Estat segons dades l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’augment global de la demanda interna (+3,1 %), i de manera especial la que va anar a compte de les administracions públiques (+3,9 %), és un dels principals arguments que expliquen aquest repunt del PIB, que està fins a dos punts i dues dècimes per sobre de la de la UE-27 (0,8%). Aquestes estimacions suposen un augment d’una dècima en la taxa de variació interanual i en la intertrimestral respecte a l’avanç del PIB per als mesos d’abril-juny que s’havia facilitat abans.

Pel que fa a la puixança de la demanda interna en aquest trimestre, esbudellant les dades s’aprecia que vas ser d’un 2,6% mentre que en el de les administracions es va enfilar fins un 3,9 %. La formació bruta de capital creix un 3,4% interanual. Respecte a les exportacions, aquestes pugen un 0,6 % en relació amb el mateix període d’un any abans, encara que cauen sis dècimes respecte al trimestre anterior (1,2%). En concret, les de béns i serveis disminueixen un 1,5 % mentre que el consum dels estrangers a Catalunya creix un 13,1 %. Les importacions, per part seva, creixen en taxa interanual un 1,5 %.

Des de l’òptica de l’oferta, tots els sectors evolucionen positivament, especialment la indústria, amb un 5 %, i l’agricultura, amb un 10,9 %, mentre que la construcció ho fa un 3,6% i els serveis un 2,4%. Per àmbits d’activitat, els que més creixen són l’automoció, la indústria farmacèutica, l’alimentària, la química i la de productes informàtics. El sector dels serveis augmenta la seva activitat un 2,4 % respecte a un any abans, fet que suposa tres dècimes més que el trimestre anterior, quan es va elevar un 2,1%. La restauració, l’hostaleria i el comerç són les branques que registren millors índexs de creixement. Finalment, la construcció puja un 3,6 %, dos punts i tres dècimes per sobre del trimestre anterior (1,3 %), i el sector agrari puja un el 10,9 %, 8 punts i 5 dècimes més que el trimestre anterior (2,4 %).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA
economia

ATL obté un préstec del BEI de 360 milions d’euros per millorar les plantes potabilitzadores

Cardedeu
economia

Nou rècord absolut de viatgers a l'agost al Prat, un 8,9% més que al 2023

El Prat de Llobregat