Economia

economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació entre tres i cinc anys davant l’envelliment de la població

És el primer augment que aplica des del 1978

La Xina augmentarà l’edat de jubilació per primera vegada des del 1978 amb l’objectiu de fer front a la creixent pressió econòmica que exerceix l’envelliment de la seva població. La diputació permanent de l’Assemblea Popular de la Xina (el legislatiu) ha aprovat aquest divendres un pla que situa en 63 anys l’edat dels homes per retirar-se i en 50 o 58 anys i la de les dones, en funció de la seva feina. Actualment, els homes es jubilen a 60 anys mentre que les dones que treballen en feines manuals ho fan als 50 i aquelles que fan tasques d’oficina a 55 anys, segons informa Efe que cita l’agència oficial xinesa de notícies Xinhua.

El canvi es farà de manera progressiva en els pròxims quinze anys i començarà a aplicar l’1 de gener del 2025. A més, a partir de 2030 els treballadors xinesos també hauran de fer més aportacions durant més temps a les seves pensions abans de poder rebre la jubilació.

L’edat de jubilació a la Xina continua sent una de les més baixes del món tot i que l’esperança de vida ha augmentat significativament en el país asiàtic fins a situar-se en 78,6 anys el 2023. Des d’almenys els anys setanta, l’edat de jubilació pels treballadors amb feines administratives s’ha mantingut en 60 anys per als homes i entre 50 i 55 anys per a les dones.

Amb aquest canvi en l’edat de jubilació, el primer que aplica des de final de la dècada de 1970, Pequín busca alleugerir la pressió sobre el sistema de pensions en retardar els pagaments i contrarestar els obstacles demogràfics que pesen sobre la segona economia més gran del món en permetre que més persones treballin més temps.

Les autoritats del gegant asiàtic, segons informa Efe, esperen que la mesura freni la pèrdua de la força laboral, que va caure en 40 milions en l’última dècada, situant-se en 879 milions el 2020, d’acord amb les últimes dades oficials. El director de l’Acadèmia xinesa de Treball i Seguretat Social, Mo Rong, va afirmar en declaracions a l’oficialista Diari del Poble i recollides per Efe que la decisió era “inevitable” perquè el país s’adapti a la seva nova realitat demogràfica.

La baixa taxa de natalitat està reduint la població total, que podria caure a 1.300 milions el 2050 i a menys de 800 milions pel 2100, segons estimacions de l’ONU.

El canvi en l’edat de jubilació forma part d’un paquet més ampli de mesures que inclou altres iniciatives presentades recentment com recomanacions per promoure el matrimoni i la natalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida s’apropa als 300 expositors

Lleida
economia

La Xina endarrereix l’edat de jubilació per primer cop des del 1978

barcelona
economia

Un 50% dels participants en els plans d’ocupació, troben feina en sis mesos

Barcelona

El Grup Refrica-Fritecno s’expandeix amb la compra de Frinco

FORNELLS DE LA SELVA
estats units

Els treballadors de Boeing als EUA van a la vaga, la primera en setze anys

barcelona
economia

L’economia catalana creix un 3 % gràcies a la demanda interna

barcelona
economia

El BCE abaixa els tipus un 0,25% per segona vegada aquest any

barcelona

La tercera edició de la iniciativa «Beu-te el museu» uneix dotze cellers i dotze museus

girona

Augment salarial i millors horaris pels 130 empleats d’Autobusos de Lleida

LLEIDA