Formatges amb valor afegit
La formatgeria MUUU BEEE de la Fundació MAP de Ripoll consolida la seva gamma amb el nou formatge El Torb
Hi treballa un equip de set persones, cinc de les quals tenen discapacitat i estan en situació de vulnerabilitat, de la fundació
Hi ha productes amb un valor afegit de caràcter social que els fa molt especials. Es pot afirmar que ofereixen als consumidors la possibilitat de sentir-se part d’un projecte que contribueix a millorar la vida de les persones i, en aquests casos, de persones amb altres habilitats i que viuen a altres ritmes dels considerats més generals. No es tracta de vendre llàstima ni de treure profit comercial d’una realitat que genera solidaritat, ni de bon tros.
Un bon exemple de tot plegat són els productes de la formatgeria social de la fundació MAP de Ripoll. L’empresa ha estat batejada amb el suggerent nom de MUUU BEEE, que, tot i que fa molt pocs anys que està en actiu, en concret des del 2016, ja té diferents tipus de formatges premiats i, sobretot, ja s’ha fet un lloc en un mercat farcit de marques i tipus d’aquest producte lacti.
El Centre Especial de Treball de la Fundació MAP va iniciar, fa vuit anys, l’activitat formatgera. Des del primer moment, l’objectiu d’aquest nou negoci va ser treure al mercat un producte artesanal identificatiu de l’entitat i, més en concret, que evoqués les persones i el territori. “És un projecte amb ànima, compromès amb el territori, que crea ocupació per a persones amb dificultats especials i que, mitjançant la cooperació amb tots els agents, genera una activitat sostenible”, remarca una portaveu del MAP. En l’actualitat, hi treballa un equip de set persones, cinc de les quals tenen discapacitat i estan en situació de vulnerabilitat. De fet, aquest arrelament a la terra queda molt clar amb els noms dels formatges. Només per posar dos exemples, El Pilós –el fundador de la pàtria catalana està enterrat al monestir de Santa Maria de Ripoll– i el Flor de Neu –una flor típica de l’alta muntanya i, per tant, del Pirineu.
Recentment, la popular xef Carme Ruscalleda ha presentat un nou formatge, la sisena referència de la formatgeria del MAP. Es va fer a l’hotel restaurant Abbatissa de Sant Joan de les Abadesses, que és una altra de les activitats que gestiona la Fundació MAP. Es tracta d’El Torb –un altre nom que també lliga el producte amb el territori, ja que es tracta d’un vent impetuós propi de la regió pirinenca–. És un formatge en forma de cilindre de llet pasteuritzada de vaca, de pasta tova i cremosa, pell florida i caràcter lacti. La floritura de la pell, que és de color blanc ivori, és comestible i aporta bona part de la seva riquesa organolèptica. És ideal per formar part d’un aperitiu.