Economia

La demarcació perd 16.000 llocs de treball per la fi de la temporada alta

La fi de la temporada alta es deixa notar al mercat de treball gironí. Perquè tan sols durant el setembre, les comarques gironines han perdut més de 16.000 llocs de treball i deixen enrere el rècord d’ocupació assolit durant l’estiu. Segons les dades que periòdicament fa públiques el Ministeri d’Inclusió, recollides per l’ACN, a finals de mes la xifra d’afiliats a la Seguretat Social ha baixat fins als 368.846 (un descens del 4,18%). De moment, però, això encara no es deixa notar a les llistes de l’atur. Perquè el setembre es tanca amb un 0,3% més de desocupats a la demarcació, cosa que traslladat en xifres suposa que hi ha 93 persones més apuntades a llistes. En global, a les comarques gironines ara hi ha 29.477 aturats que busquen feina.

Anant a pams, segons recullen les dades del Ministeri de Treball, aquest setembre la xifra de desocupats a les comarques gironines ha augmentat tan sols un 0,3% (que se suma, això sí, a l’increment del 3,2% amb què es va tancar l’agost).

En relació amb la resta de Catalunya, les comarques gironines són l’única demarcació on la xifra d’aturats ha crescut aquest setembre. Perquè tant Barcelona, com Tarragona i Lleida, en major o menor mesura, han reduït desocupats durant l’últim mes. De fet, arreu del país l’atur ha baixat un 1,21% aquest setembre, amb 4.060 desocupats menys.

Si el percentatge es trasllada en xifres, aquest setembre es tanca amb 93 persones més apuntades a llistes. I si es passa la lupa per sectors, aquí la situació és dispar. Perquè mentre que els serveis i l’agricultura augmenten el nombre d’aturats (en 64 i 30 persones, respectivament), la indústria i la construcció n’eixuguen (en 39 i 87 treballadors). Per últim, hi ha 125 persones sense cap ocupació anterior que s’han apuntat a l’atur.

En global, a les comarques gironines ara hi ha 29.477 desocupats. Són, això sí, 345 menys que l’ant passat (cosa que traslladat en percentatges suposa un descens de l’1,16%).

De tots els desocupats, la majoria es concentren al sector serveis (20.307). Al terciari, el segueix la indústria (amb 3.457 desocupats), la construcció (2.692) i l’agricultura (638). Per últim, a comarques gironines hi ha 2.383 aturats a qui no els consten feines anteriors.

Destrucció d’ocupació

Però allà on es fa més palesa l’entrada en temporada baixa, i l’afectació que això té per als serveis (on hi ha el turisme, l’hostaleria i el comerç), és amb les dades d’afiliació a la Seguretat Social. Perquè com recull l’estadística del Ministeri d’Inclusió, durant aquest setembre la destrucció d’ocupació a les comarques gironines ha estat significativa.

Tan sols en un mes, les comarques gironines han perdut fins a 16.124 afiliats. Dels 384.970 que hi havia l’últim dia d’agost, s’ha passat als 368.846 a finals de setembre. És a dir, que al llarg d’aquests 30 dies se n’han perdut fins a un 4,18%.

En comparació amb el setembre del 2023, però, encara s’està per sobre de les xifres que hi havia aleshores. Perquè llavors, a les comarques gironines, el mes es va tancar amb 361.709 afiliats a la Seguretat Social.

I per contradictori que pugui semblar, tot i que l’atur puja lleugerament i es perden molts llocs de treball, el setembre es tanca amb més contractes signats. Al llarg del mes, a la demarcació se n’han rubricat 22.112. Això suposa un increment del 19,83% en comparació amb els que es van signar a l’agost (també, perquè s’acabava la temporada turística). En concret, al setembre se n’han signat 3.665 més (dels quals pràcticament la meitat han estat indefinits).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.