Economia

Pròxim Orient

El temor a una escalada regional a l’Orient Mitjà eleva el preu del petroli

La cotització del cru es dispara després de les declaracions de Biden sobre un possible atac israelià contra les reserves petrolieres iranianes

El preu del barril de petroli Brent, el de referència a Europa, ha encadenat aquest dijous el tercer dia consecutiu de pujades, i s’apropa a nivells de finals d’agost enmig de les tensions bèl·liques a l’Orient Mitjà.

El barril de Brent es cotitzava per sota dels 75 dòlars l’inici de la sessió borsària a Europa i s’ha enfilat per damunt dels 77 dòlars després dels comentaris del president dels Estats Units, Joe Biden, sobre la possibilitat d’un atac israelià contra instal·lacions petrolieres de l’Iran. El cru del mar del Nord va pujar 3,72 dòlars í va acabar en els 77,62 dòlars al tancament de la negociació de l’Internacional Exchange (ICE), un increment del 5,03% respecte la jornada anterior. El petroli intermedi de Texas, el de referència als Estats Units, també es va encarir un 5% i va acabar la sessió superant els 73 dòlars per barril.

La cotització del cru, que es mantenia a la baixa des finals d’agost, va començar a remuntar dimarts després de les primeres informacions que apuntaven a un imminent atac de l’Iran a Israel, com va acabar passant al final del dia.

Aproximadament un terç del cru global prové de l’Orient Mitjà i els mercats temen que un atac d’Israel contra actius petroliers de l’Iran porti la República Islàmica a bloquejar l’estratègic Estret d’Ormuz, per on passa una cinquena part del subministrament diari de petroli, o ataqui la infraestructura petroliera d’Aràbia Saudita.

No obstant això, les pujades dels últims dies han estat relativament moderades tenint en compte la rapidesa amb què s’està estenent el conflicte. Això suggereix que els inversors, amb l’experiència d’ensurts anteriors per tensions geopolítiques que es van acabar esvaint, estan esperant aquesta vegada a tenir evidències d’una interrupció real del subministrament abans d’entrar en pànic. De fet, no ha estat fins que avui Biden ha obert la porta a la possibilitat d’un atac contra les reserves iranianes que s’ha produït una pujada important, del 5% tant en el barril de Brent com el de Texas.

De moment, els subministraments mundials de cru encara no s’han vist interromputs pels disturbis a Orient Mitjà. A més, , l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va declarar aquesta setmana té prou capacitat disponible per compensar una perduda total del subministrament iranià en el cas que Israel destruís les instal·lacions d’aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia