Economia

Camprodon i Platja d’Aro s’agermanen per atraure turisme de proximitat

Platja d’Aro i Camprodon han decidit agermanar-se per sumar esforços i atraure el turisme de proximitat sota la nova marca Mar i Muntanya. Les dues destinacions tenen un element en comú: fa cent anys que hi van arribar els primers turistes. El projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Girona, vol convertir les entitats locals en els “motors” de la iniciativa i fer aflorar activitats conjuntes de dinamització econòmica i social al llarg de tot l’any. “Volem turisme la resta de l’any, no només a l’estiu”, explica a l’ACN l’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart. L’agermanament es farà oficial aquest diumenge durant la Fira de la Galeta a Camprodon.

Per simbolitzar aquest agermanament, aquest diumenge es col·locarà una pedra a dos quarts de dotze del migdia a l’Espai U d’Octubre de Camprodon, donant el tret de sortida de la iniciativa. La idea va sorgir arran d’un article, ara fa un any, de l’ex consellera de Cultura i catedràtica de la UdG, Mariàngela Viallonga, a la revista GiDona titulat precisament Mar i Muntanya. En aquest articles, Vilallonga destacava les similituds de les dues destinacions i la bellesa dels seus entorns naturals: “La muntanya i el mar, Camprodon i s’Agaró, són dos llocs assenyalats per passar l’estiu des de fa cent anys com a mínim”.

I és que les dues localitats comparteixen una efemèride, com és la construcció del seu primer xalet i l’arribada del turisme. En el cas de Camprodon, va ser el 1923 amb la construcció del primer xalet propietat de Francesc Carles Maristany, un industrial barceloní que estiuejava a la Vall de Camprodon. Al mateix temps de construir la casa, també es va urbanitzar la zona i es va crear l’emblemàtic Passeig Maristany. En paral·lel, es repetia una fórmula similar a s’Agaró, el 1924, quan es va construir la primera casa d’estiueig, el xalet Senya Blanca que Josep Ensesa va encarregar a l’arquitecte Rafael Masó. Amb la seva construcció també naixia la urbanització de s’Agaró, ideada també per Masó com una ciutat jardí.

Cent anys, després les dues localitats s’agermanen per explorar noves fórmules i atraure el turisme de proximitat. “Els vincles de mar i muntanya els tenim molt assumits i volem reivindicar que no som tan diferents i que estem a dos passos”, remarca l’alcalde de Camprodon, Xavier Guitart. “Hi ha persones que encara no ens coneix prou, que no sap que amb poc més d’una hora i mitja pots passar el matí a la platja i a la tarda a la muntanya, o al revés”, afegeix.

La idea és que sigui un projecte “per molts anys” i que les entitats siguin el “pal de paller” i el “motor” per generar activitats conjuntes. La coordinació anirà a càrrec dels dos ajuntaments i la Diputació de Girona ajudarà a finançar les despeses. “Les entitats del poble estan molt engrescades”, assegura el batlle. Així per exemple ja es treballa amb un intercanvi amb les colles geganteres, entre associacions de dones o possibles activitats conjuntes a centres educatius. La programació s’anirà concretant en els pròxims mesos.

Generar activitat tot l’any

Per Guitart, el projecte ha de generar moltes sinergies i, més especialment, desestacionalitzar un turisme de proximitat. Actualment ja tenen molts visitants de l’àrea metropolitana en mesos com el juliol i l’agost, però creuen que queda un gruix important d’altres indrets com les comarques gironines. “Ens ve molta gent a l’estiu i el que volem és que també ens vinguin la resta de l’any”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.