Economia

comerç

El comerç torna a créixer aquest setembre

El sector del retail es mostra preocupat per l’OPA del BBVA al Sabadell

Els botiguers pensen de forma majoritària que aquesta operació tindria un impacte negatiu sobre el comerç de Catalunya

El comerç ha tornat a donar un balanç positiu aquest setembre. Comertia, l’associació catalana del comerç familiar del Retail, ha fet públic aquest matí el seu darrer indicador que diu que els comerços que té associats han experimentat un creixement mitjà del 5,7% durant el mes de setembre, respecte del mateix mes de l’any anterior. Més concretament, hi ha un 47% de les empreses que estan per sobre de la mitjana de creixement del 5,7%.

Un 39% dels empresaris de retail ha augmentat els marges i la facturació en el període gener- setembre 2024 respecte gener-setembre del 2023, al mateix temps que un 36% ha mantingut els marges i un 14% ha reduït els marges i ha augmentat la facturació. L’Indicador de Comertia també diu pel que fa a la variació del tiquet mig que el 68% dels empresaris l’han augmentat, el 21% l’han disminuït i el 11% l’han mantingut igual que l’any anterior.

Al llarg d’aquest mes de setembre, el 76% de les empreses de Comertia ha tingut un augment de vendes en valor respecte del mateix mes de l’any anterior i un 24% les ha disminuït.

L’augment de les vendes total l’ha liderat el sector de la moda, amb un augment de vendes molt important, del 13,4%. L’ha seguit el sector de l’alimentació bàsica, que ha crescut un 8,5%. L’equipament de la llar, un dels sector a qui li ha costat més recuperar-se de la pandèmia, ha experimentat aquest setembre un augment de vendes del 5,8 per cent. La restauració ha pujat quasi un 5 per cent i l’oci i la cultura, poc més d’un 2 per cent. El pitjor sector ha estat el de complements per a la persona, que ha baixat les vendes un 1,3%.

OPA al Sabadell

En aquesta ocasió en l’enquesta per fer l’indicador del mes Comertia ha preguntat als seus associats què opinen de l’OPA del BBVA al Banc Sabadell. Un 59% dels empresaris del retail s’hi han posicionat en contra.

Els socis de Comertia pensen de forma majoritària que aquesta operació tindria un impacte negatiu sobre el comerç de Catalunya, sobretot en termes de crèdit i costos financers”, assegura Ignasi Pietx, president de Comertia, a través d’un comunicat. La gran majoria de comerciants del retail de Catalunya estan en contra d’aquesta operació perquè consideren que “limita i restringeix l’accés a crèdits adaptats a les necessitats de les empreses catalanes del comerç, especialment en finançament del circulant al haver-hi menys oferta bancària”. També apunten que es perdria una entitat arrelada al territori i plenament coneixedora del teixit empresarial de Catalunya i que això afectaria en gran mesura als costos financers de les pimes catalanes. Per últim, alerten també que l’OPA afectaria a l’accés al crèdit al consum del ciutadà i a un tipus superior, alhora que hi hauria menys remuneració de l’estalvi i i per tant, menys renda disponible per al consum. Comertia indica que el 69% dels seus socis treballa tant amb el BBVA com el Banc Sabadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.