Economia

La borsa, incrèdula

Economia

Ni fred ni calor, o més aviat escepticisme és el que va deixar la cimera del G-20 celebrada dissabte a les borses mundials, que ahir van respondre amb caigudes generalitzades, especialment profundes en el cas de l’Íbex-35, sordes als pronunciaments dels líders reunits a Washington.

Per alguns observadors, el mercat ja donava per descomptat el resultat teòric de la trobada i ahir es tractava de recollir beneficis. Però tampoc hi va ajudar el fet que s’inaugurés la setmana amb l’anunci que el tità bancari Citigroup retallarà un 20% la plantilla, més de 50.000 empleats, mentre l’onada d’acomiadaments s’estén clarament més enllà del sector financer.

El cas és que les borses europees van tancar un dilluns que havia de ser esperançador amb caigudes en general superiors al 3%, tristament liderades per l’Íbex-35, que s’hi va deixar un 3,8%.

En la nova reculada, que va fer perdre el nivell mental dels 8.500 punts, hi va tenir molt a veure la desconfiança que va despertar en els inversors l’ampliació de capital programada pel Santander que es va fer pública la setmana passada. Tot i que no va ser el retrocés més fort del selectiu, que va correspondre a Sacyr Vallehermoso (8,3%), l’entitat presidida per Emilio Botín va baixar gairebé un 7%, en línia amb la resta de la banca europea i, de fet, menys, per exemple, que el britànic HBOS (13,9%) o que la francesa BNP Paribas (8,1%).

A Europa la tendència va ser semblant, amb la banca marcant el ritme descendent, segons alguns observadors perquè algun gran inversor hi està desfent posicions. Però també grans corporacions com ara Volkswagen i Lufthansa, amb pèrdues de valor d’un 7,4% i un 5,3%, respectivament, van retallar en un 3,3% el DAX alemany, mentre París queia un 3,5% i Londres un 2,4%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.