Economia

Els arrossaires recuperen la normalitat després de la sequera del 2023

Els arrossaires del delta de l’Ebre encaren la recta final de la campanya de sega de l’arròs i celebren haver “recuperat la normalitat”, després d’una angoixant i “atípica” campanya, l’any passat, marcada per les restriccions del reg per part de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre). Amb la meitat de l’aigua, l’augment de la salinitat als camps i un estiu extremadament calorós i llarg, les pèrdues van ser irremeiables.

Enguany s’igualarà la producció de campanyes “regulars”, que se situarà en les 130.000 tones d’arròs, expliquen el president d’Arrossaires del Delta de Deltebre, Jordi Ardit, i també el president de la Càmara Arrossera del Montsià d’Amposta, Àlex Morales, a l’ACN. Els costos de producció s’han estabilitzat, a l’alça, com també l’increment de preus que s’han donat els darrers dos anys. Es preveu que la tona d’arròs es pagui a 500 euros, de mitjana.

Aquest és el darrer cap de setmana “fort” de la campanya de sega d’arròs i la campanya es desenvolupa “en el calendari previst”. Més de dues terceres parts dels conreus s’han segat i el mantell verd i daurat que s’estén a l’estiu pel Delta, ha donat pas a la barreja de canyes i fangs que deixen les segadores al seu pas. Tot i que no serà una campanya “excepcional”, el punt de partida era tan dur i nefast que els arrossaires es mostren molt satisfets amb els resultats d’enguany, “una campanya normal” que es percep gairebé com un regal.

L’estiu passat, els arrossaires van ser els primers a patir les conseqüències de la sequera actual. Amb els camps llestos i tot a punt per sembrar, la CHE els va retallar a la meitat la concessió del reg que disposarien tota la campanya. Es van inundar els camps com van poder i es van provar diferents alternatives per anar mantenint l’aigua als conreus, amb soltades intermitents i reutilitzant l’aigua dels desguassos amb bombes. L’augment de la salinitat, de les males herbes i de la propagació del caragol maçana van ser les primeres conseqüències, que es van agreujar amb un estiu extremadament càlid i llarg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.