Economia

societat

Les limitacions de preu als lloguers, en vigor a 31 municipis gironins més

Aquest dijous ha entrat en vigor la segona delimitació de municipis als quals li són aplicables les limitacions en els preus del lloguers d’habitatge habitual i això afecta a 31 municipis de les comarques gironines, que se sumen als 16 que ja havien estat declarats al març municipis en zones tensionades. Segons la Cambra de la Propietat de Girona, a partir d’ara la regulació “afectarà el 88% del nombre total de contractes que s’estan realitzant” a la demarcació.

Des de la cambra, remarquen que la declaració de zona tensionada comporta que “el preu dels arrendaments deixa de ser aquell que lliurement determinen les parts, propietari i arrendatari” i passa a venir determinat sobretot pel preu del contracte anterior actualitzat a partir d’un nou índex específic (i no per l’IPC).

Municipis afectats

En concret, els 31 municipis que se sumen aquest dijous a les limitacions són Anglès, Arbúcies, Begur, Besalú, Breda, Cadaqués, Caldes de Malavella, Calonge i Sant Antoni, Cassà de la Selva, Castelló d’Empúries, Castell-Platja d’Aro, Celrà, l’Escala, Fornells de la Selva, Hostalric, Llançà, Maçanet de la Selva, Pals, Peralada, Riells i Viabrea, Riudarenes, Roses, Sant Julià de Ramis, Sant Pere Pescador, Santa Cristina d’Aro, Sils, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Vidreres, Vilafant i Vilobí d’Onyar.

Pel que fa als 16 municipis que ja havien estat declarats al març en zones tensionades, són Banyoles, la Bisbal d’Empordà, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Porqueres, Puigcerdà, Ripoll, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma de Farners i Sarrià de Ter.

Qüestió complexa

La Cambra de la Propietat de Girona destaca que “la concreció del preu dels contractes de lloguer s’ha convertit en una qüestió de gran complexitat”. Així, explica que, tot i que la determinació del preu dependrà principalment del preu del contracte anterior actualitzat i en el cas dels grans tenidors –propietaris de cinc immobles o més– del topall màxim fixat en el sistema estatal de referència, hi ha també “tot un seguit de qüestions” a tenir en compte. Entre aquestes hi ha l’existència o no d’un contracte anterior, la data del contracte, la condició de gran tenidor de l’arrendador, els habitatges de nova construcció, les obres de rehabilitació o de millora de l’accessibilitat, la durada del contracte i les diferents opcions de bonificació fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.