Economia

ECONOMIA

La Diputació de Barcelona va ajudar a trobar feina a més de 500 persones amb trastorn mental

La Diputació de Barcelona va ajudar el 2023 a inserir en el món laboral més de 500 persones amb trastorn mental mitjançant 19 oficines d’arreu de la demarcació. L’any passat, la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals (OTL) va atendre 1.677 persones, amb una taxa d’inserció de prop del 30%, en concret 539 persones van trobar feina. En els tres primers trimestres de 2024 aquestes oficines han atès ja 1.565 persones, 429 de les quals ja ha trobat feina gràcies al servei.

Més del 70% de les insercions laborals que es van gestionar es van fer en empreses ordinàries. Les ocupacions més habituals on s’insereixen aquests usuaris són, per aquest ordre, peons d’indústria, personal de neteja, venedors de botigues i empleats administratius. El 48% de les persones ateses va ser dones i el màxim nivell de formació assolit pel 53,5 %dels usuaris era estudis obligatoris o inferiors.

L’estat d’ànim episòdic (16,1%), el trastorn esquizofrènic (15,2%) i el trastorn de personalitat (13,5%) són els trastorns més habituals entre els usuaris de les Oficines Tècniques Laborals. Quan arriben al servei per primera vegada, molts d’aquests usuaris mostren baixa autoestima i dificultats per establir relacions amb altres persones, aspecte que des de les oficines es treballen per ajudar-los a fixar el seu objectiu i que puguin accedir a accions grupals i/o formatives per millorar el seu perfil professional, la socialització i la confiança en un mateix.

En molts casos aquests usuaris venen amb un llarg recorregut d’experiència i formació però es troben en un moment molt vulnerable i amb una autopercepció de poca confiança en l’èxit de la inserció. A més, alguns mostren sensació de culpa i vergonya per la seva situació d’atur, expectatives baixes, molta frustració i ansietat per preparar entrevistes, motiu pel qual sovint posposen el moment de començar a presentar-se a ofertes de treball.

La Diputació de Barcelona ha impulsat el Pla Estratègic de Salut Mental, amb una seixantena d’accions per treballar aquest àmbit de la salut des de l’entorn més proper als ciutadans: els municipis. L’objectiu del pla és promoure la salut mental i prevenir, detectar i facilitar l’acompanyament i l’atenció de les persones amb trastorns mentals, per tal de millorar la qualitat de vida i donar suport als ens locals de les comarques de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia