Informació especial
Nova cotització de solidaritat
Es tracta d’una solució temporal o suposa un risc per a la competitivitat?
El gener vinent entrarà en vigor l’article 19 bis de la llei general de la Seguretat Social (LGSS), que regula el que es coneix com la “cotització addicional de solidaritat”.
Aquesta mesura consisteix en una cotització addicional, que s’aplicarà de manera gradual, per a aquelles persones treballadores que tenen un salari per sobre de la base màxima de cotització, amb uns tipus impositius que van del 5,5% fins al 7% en diversos trams.
Aquesta nova imposició a la cotització, juntament amb la implementació del MEI (mecanisme d’equitat intergeneracional), que recordem que suposarà una pujada del cost de totes les cotitzacions de l’1,2%, i l’augment de les cotitzacions dels autònoms, es justifiquen amb la necessitat de crear un sistema capaç d’absorbir les jubilacions de la generació del baby boom.
Aquesta nova cotització anirà destinada íntegrament a nodrir el Fons de Reserva i no comportarà cap contrapartida per a les persones que l’hagin de sufragar, ja que no repercutirà en la millora de cap de les prestacions o pensions que hagin de percebre.
Així doncs, una vegada més, l’Estat ha legislat a còpia d’augmentar els costos de les empreses i dels treballadors. En aquest sentit, la mesura és una arma de doble tall, ja que, per una banda, és evident que el Fons de Reserva tindrà un augment significatiu d’injecció de capital, però, per l’altra, com afectarà això el mercat de treball espanyol?
La mesura farà que els sectors en què els salaris són més elevats, com ara les empreses tecnològiques, i totes aquelles empreses amb un alt nivell de qualificació perdin competitivitat a l’hora d’atreure capital humà. Això serà així perquè, per una banda, el cost social directe serà més elevat i, per l’altra, perquè la persona treballadora també suportarà cotitzacions superiors a les actuals.
Aquest canvi no farà que el sistema de pensions sigui sostenible, sinó que és un pedaç més que s’ha fet per justificar-se davant Europa.
Creiem que el que cal és invertir per canviar el model productiu del país. No podem fonamentar el creixement del PIB en un sistema econòmic basat en un baix valor afegit. S’ha d’invertir en formació. És imprescindible que tant la formació bàsica com la formació professional i la universitària millorin i s’han de fomentar millors sinergies entre el món educatiu i l’empresarial.
S’han d’incentivar els sectors estratègics del futur, les TIC, indústries agroalimentàries, la indústria farmacèutica i biotecnològica, i impulsar decididament una transició cap a una economia més verda i sostenible.
Finalment, també creiem que s’ha de promoure l’emprenedoria, especialment entre la gent més jove, i desterrar la percepció que treballar a l’administració és molt millor que treballar en el sector privat.
Si avancem en aquesta direcció, s’aconseguirà guanyar en competitivitat i productivitat, en atracció de capital humà qualificat, en generació de riquesa i, consegüentment, en una pujada dels salaris que farà que les cotitzacions també augmentin i que el sistema de pensions sigui més sostenible.
Contràriament, les cotitzacions addicionals que s’aplicaran a partir del dia 1 de gener no contribuiran a solucionar el problema greu que tenim amb les pensions, i veurem les conseqüències que tindran en el futur sobre la retenció de capital humà qualificat.