Economia

Castells reconeix que Catalunya podria entrar en recessió a finals d'aquest any

COMARQUES GIRONINES

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha apuntat algunes de les claus per superar la crisi econòmica, com ara recuperar la competitivitat econòmica, augmentar la producció i reduir els costos. En una conferència a Girona, ha reivindicat el paper de "lideratge" de Catalunya a nivell espanyol, tot dient que el sistema català té "molt bones bases".

La dada negativa, però, ha estat l'anunci que Catalunya podria entrar en recessió a principis de l'any que ve. Pel que fa a la crisi financera mundial, Castells ha vaticinat que està "en vies de solució", perquè s'estan aplicant les "medecines" apropiades i ara falta que facin efecte.

El conseller ha reiterat les "bones bases" amb què compta el sistema econòmic català, però també ha previst que es podria entrar en recessió a finals d'aquest any o a principis del que ve. Segons Castells, "estem davant d'un empitjorament de la situació econòmica".

La prova és que l'any passat l'economia a Catalunya va créixer un 3,6%; el primer trimestre d'aquest any va ser del 2,3%; el segon trimestre, un 1,4% i aquest tercer segurament estarà per sota de l'1% .Tot i això, ha matisat que aquest empitjorament s'ha d'interpretar també perquè Catalunya "havia crescut molt" en els últims anys, i havia assolit un increment del 25% del PIB durant el període 2001-2007.

Els efectes d'aquesta recessió es veuran traduïts en un augment de l'ocupació, actualment registrat al voltant d'un 35%, i amb una taxa d'atur que podria arribar a ser superior al 8%. Per poder fer-hi front, però, ha subratllat la importància d'administrar solucions a curt termini –com és la millora de la competitivitat a base d'incrementar la productivitat i reduir costos, és a dir, "produir més amb les mateixes hores i contenint els costos"– però també "atacant" els problemes de fons.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA