Economia

Els preus baixen una dècima al setembre a Catalunya

Economia

Els preus han baixat una dècima al setembre a Catalunya, a causa, sobretot, de la moderació del preu del petroli, i la taxa interanual s'ha situat en el 4,5%, segons dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el que va d'any l'índex de preus ha pujat a l'1,9%.

La demarcació de Girona manté l'índex interanual més alt (5,1%) tot i tenir el major descens (dues dècimes). La inflació acumulada en el que va d'any és del 2,3% en comparació al 2,5% respecte a l'agost passat; i passa a ser del 5,1% respecte al setembre de l'any 2007, quan se situava en el 5,5%.

A les comarques tarragonines els preus baixen el mateix que a les gironines (dues dècimes) i, a diferència d'aquestes, el nivell de preus interanual és el més baix de Catalunya (4,4%). En el que portem acumulat durant el 2008, els preus han pujat un 2,2% a la demarcació de Tarragona, i han baixat dues dècimes respecte al mes d'agost (2,4%). En relació al mateix mes del 2007, ha passat del 2,7% fins al 4,4% actual.

Els preus van baixar a les comarques de Barcelona una dècima respecte al mes anterior, i han deixat la taxa de preus en el que portem d'any en un 1,8%. Respecte al mateix mes de l'any anterior, els preus s'han situat en el 4,4% en comparació al 2,9% de setembre de 2007.

A la demarcació de Lleida, l'única on els preus van pujar, l'increment registrat és d'una dècima i situa la inflació acumulada en els nou primers mesos de l'any en el 2,1% i la inflació interanual en el 4,7% en comparació al 2,8% que hi havia el setembre del 2007.

Cap variació a l'Estat al setembre
A l'Estat, l'índex de preus de consum (IPC) no ha experimentat una variació mensual al setembre, però la taxa interanual ha caigut quatre dècimes, fins al 4,5%, gràcies a l'abaratiment dels carburants i d'alguns aliments com la llet, el pa i la carn d'au.

Aquest és el segon mes consecutiu que baixa la taxa interanual de la inflació, després d'una escalada que la va portar al 5,3% al juliol.

La moderació en el preu del petroli –el barril de Brent ha aconseguit baixar de la barrera dels 80 dòlars en els últims dies– ha contribuït que l'IPC torni a taxes inferiors, convertint les dades del setembre en les millors des del passat mes d'abril, quan la inflació va aconseguir baixar fins al 4,2%.

Tot i el descens de la taxa interanual, la inflació encara està lluny de l'objectiu per a tot l'any (2%) i és 1,8 punts superior a la de setembre del 2007, quan els preus es van situar al 2,7%.

El govern esperava que l'abaratiment del cru es traslladés a les dades de l'IPC, sobretot a partir del mes d'agost. En aquest mes, la inflació va caure quatre dècimes, fins al 4,9%, i les dades avançades per al setembre pronosticaven un nou descens.

En concret, l'INE estimava que l'IPC Harmonitzat (IPCH), que acostuma a coincidir amb la taxa de l'IPC general, es reduiria al setembre fins al 4,6%. Tot i que ha estat així en el cas de l'IPCH, la taxa general ha registrat una reducció més gran, situant-se al 4,5%. La previsió de l'executiu és que si la tendència baixista del petroli es manté i no hi ha sorpreses, l'IPC acabarà l'any per sota del 4%.

La caiguda de la inflació interanual al setembre s'ha degut al comportament del transport, que ha reduït gairebé un punt i mig la seva taxa anual respecte a l'agost, fins al 7,2%, a conseqüència de l'abaratiment dels carburants i lubricants, el preu dels quals s'ha reduït aquest any en contrast amb l'ascens que van experimentar al setembre del 2007.

També han influenciat en aquesta variació els aliments i les begudes no alcohòliques, amb un descens en set dècimes de la seva taxa anual, fins al 6,1% gràcies al poc augment dels preus de la llet, el pa i la carn d'au respecte a l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA