Economia

SANT HILARI SACALM

Els cultivadors d’arbres de Nadal augmenten les vendes un 20%

Els cultivadors d’avets de Nadal del Montseny-Guilleries celebren el ritme de vendes d’aquesta campanya, en què calculen que es vendran un 20% més d’exemplars que l’any passat. En declaracions a l'ACN, el president dels Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya, Albert Gallifa, ho atribueix “a internet, que s’està despertant com a nou canal de distribució” del sector. A més, les pluges els “ajuden a respirar, perquè si no el cultiu era inviable”. Pel que fa al preu dels avets, es manté tot i l’augment del preu dels combustibles i el que puja és el percentatge d’exemplars que es venen a l’Estat. “Amb la crisi del 2008, ens vam haver d’adaptar i exportar la meitat de la producció, ara s’ha anat disminuint i el 80% es ven a la península”, afirma Gallifa.

La majoria dels productors de l’associació Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC) es concentren dins el triangle que formen Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, a cavall entre la Selva i Osona. Són sobretot grans vivers, tot i que dins la trentena de firmes que formen part del CANAC també hi ha petits autònoms. Albert Gallifa, explica que en aquesta zona es cultiven “pràcticament el 95% dels arbres de Nadal de l’Estat”, després que un punt de producció al País Basc “estigui desapareixent”.

A més, els productors del CANAC conformen “el punt més al sud d’Europa on es cultiven els avets”. “Estem a mil metres d’altura sobre el nivell del mar i això ens permet cultivar aquesta espècie típicament atlàntica en un clima mediterrani amb moltes més hores de sol”, assegura Gallifa, que afegeix que “aquestes condicions proporcionen un verd als avets, que és envejable i que fa difícil a productors d’altres països poder competir-hi”.

Tot i això, el president del CANAC reconeix que, últimament, han de fer front als avets que venen de fora per vendre’s a l’Estat. “Estan arribant avets del nord d’Europa com Dinamarca i Alemanya, que són grans productors, però tenen el desavantatge de la distància”, detalla, i puntualitza que els seus “es produeixen aquí i es venen aquí”.

En aquest sentit, des del CANAC estan aconseguint que la producció a la zona de Montseny-Guilleries es quedi majoritàriament a la península reduint exportacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.