Economia

Paguem els SMS més cars de la Unió Europea

Economia

Enviar missatges de telèfon mòbil quan som a l’estranger ens surt molt més car que a la resta d’europeus. Tant que, molt sovint, és més barat fer una trucada, directament. Les telefòniques espanyoles ens claven al voltant de 41 cèntims d’euro per cada SMS que enviem quan som fora, una mitjana que fa només un any superava, fins i tot, el mig euro.

Mentrestant, els nostres veïns del nord, la resta de la Unió Europea més Noruega i Islàndia, paguen només 28 cèntims, i a Suècia, per exemple, només 19. I això que el cost real per a les operadores no supera en cap cas els 15 cèntims per missatge i, en molts casos, es redueix fins als 11.

Aquest abús l’ha destapat la Comissió Europea, que ara vol tornar a declarar la guerra a les telefòniques per la seva política de preus i estendre als SMS l’eurotarifa que, en només un any, ha retallat a més de la meitat el preu de les trucades que fem o rebem en itinerància, el que es coneix com a roaming.

Rebaixes notables
Trucar quan som de vacances o per feina a l’estranger ens costava el juny de l’any passat 1,15 euros el minut i ara només hem de pagar 46 cèntims, un preu que de vegades ens surt més a compte que enviar un SMS. I per rebre trucades, per despenjar quan hem creuat les fronteres de l’Estat, ja només ens poden cobrar un màxim de 22 cèntims per minut.

Més de 400 milions de consumidors s’han beneficiat d’un estalvi de més del 60% en roaming des de l’estiu passat. I d’aquí a un any, el 30 d’agost del 2009, Brussel·les tornarà a imposar una nova rebaixa de preus a les operadores: 43 cèntims el minut per fer trucades des de l’estranger i 19 per rebre-les.

Compensar per una altra banda
Però la Comissió Europea sospita que algunes companyies telefòniques estan compensant aquesta retallada de preus imposada apujant altres tarifes, com la dels SMS o la del paquet de transmissió de dades –navegació per Internet, descàrrega de vídeos i imatges, entre altres–. I així poden seguir fent l’agost. Aquest mes de setembre molts catalans podrien tornar a espantar-se en obrir la factura del telèfon i descobrir que l’imant en forma de Torre de Pisa per a la nevera no és l’únic souvenir que s’han endut de les vacances a Itàlia.

Però per a desesperació de les operadores, especialment les espanyoles i per a les gegants multinacionals del sector com Vodafone, la luxemburguesa Viviane Reding, comissària europea de Telecomunicacions, s’ha decidit a tornar a la càrrega i a finals d’aquest mes anunciarà que imposa una tarifa màxima europea d’11 cèntims per SMS a partir de l’estiu que ve, cosa que suposa una rebaixa superior al 60%. Així mateix, els preus majoristes, els que es cobren les empreses de telefonia entre elles, es retallaran fins a 4 cèntims.

Les telefòniques s’estiren els cabells: “No hi ha cap evidència ni anàlisi que demostri que el mercat dels SMS en itinerància no estigui funcionant adequadament i que no hi hagi prou competència, no veiem cap motiu per tornar a intervenir amb una nova regulació”, denuncia a l’AVUI el portaveu de la patronal del sector, la GSM Association, David Pringle. “Els preus dels SMS en roaming ja s’han abaixat un 18% en l’últim any” i “imposar una retallada amb una altra normativa és una mesura dràstica que només s’hauria d’utilitzar com a última opció”, avisa. I és que, segons Pringle, imposar una eurotarifa “redueix el marge que tenen els operadors per diferenciar-se de la competència i per adaptar les seves tarifes a les necessitats de determinats grups de clients”.

Telefónica no se n’amaga i al seu conseller delegat, Julio Linares, no li fa cap vergonya reconèixer que si Brussel·les obliga Movistar a rebaixar els SMS ja apujarà el preu d’algun altre servei per compensar les pèrdues: “Cada cop que ens obliga a abaixar preus en un servei puntual ens obliga també a buscar altres serveis en què puguem apujar preus”.

Pròximes intervencions
A l’Estat espanyol, el preu mitjà del missatge de text enviat en itinerància ha oscil·lat l’últim any entre els 52 cèntims del tercer trimestre del 2007 i els 41 del primer trimestre d’aquest 2008. A Suècia, mentrestant, aquest mateix SMS costa 19 cèntims; a Letònia, 20, i a Alemanya, Grècia, Itàlia i Xipre, 21, en dades dels tres primers mesos d’aquest any facilitats pels 27 reguladors estatals i que la Comissió Europea ha fet públiques recentment. Tot seguint amb el seu tarannà regulatori, la Comissió Europea també podria imposar en un termini breu de temps una eurotarifa per a la transmissió de dades, que els consumidors encara paguen a preus molt elevats: 2,05 euros de mitjana si s’utilitza una operadora del mateix grup i fins a 5,40 si es tracta d’una companyia diferent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora