Economia

Brufau adverteix que si algú vol controlar Repsol haurà de llançar una opa pel 100%

Energia

El president de Repsol YPF, Antoni Brufau, va elevar ahir el to contra l'amenaça de la russa Lukoil d'adquirir un 30% de la petroliera aprofitant la pressa per vendre que té l'endeutada Sacyr. "Qui vulgui controlar Repsol que passi per caixa i llanci una opa pel 100%", va desafiar Brufau a Lukoil o qualsevol altre comprador.

Davant l'anunciat assalt rus, Brufau va llançar el seu desafiament durant la tradicional celebració de Nadal de la petroliera. "Per sota del 30% no es controla una companyia; ho diu la llei de societats anònimes i la normativa d'opes", va subratllar. El 30% és el màxim que ara per ara es planteja comprar Lukoil, aprofitant que Sacyr vol vendre el seu 20% ofegada per 18.500 milions de deute i que Criteria, Caixa Catalunya i Mutua Madrileña podrien desfer-se d'un 9,9% addicional.

Brufau, però, va advertir que si la petroliera russa o qualsevol altre companyia es queden per sota del 30% hauran de "respectar la independència del grup, aportar valor i complir els reglaments". Quant a l'entrada de capital públic, Repsol no l'acceptarà mai, amb l'única excepció de la mexicana Pemex, que ja és accionista.

Elevant el pols polític
L'assalt de Lukoil continua elevant el pols polític. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va culpar ahir el PP de deixar l'Estat sense marge de maniobra per aturar l'operació, ja que després de privatitzar Repsol el 1997 no van dissenyar com protegir-la davant grups estrangers no desitjats. "La seva acció d'or ens la van tombar a Brussel·les, vostès es van negar a fer una revisió de la funció 14 i vostès van privatitzar i ens van deixar sense marge de maniobra", va etzibar Sebastián al diputat del PP Álvaro Nadal.

La funció 14 permet a la Comissió de l'Energia vetar o posar dures condicions a operacions empresarials que afectin activitats regulades -transport i distribució de gas i electricitat- per garantir el subministrament. Tot i ser declarada il·legal pel Tribunal de Justícia de la UE per anar contra la llibertat de moviment de capitals, Brussel·les podria fer els ulls grossos per l'origen rus del comprador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.