economia
Obre el saló Barcelona Wine Week més ambiciós
Creix un 38% en espai i reuneix 1.266 expositors que ocuparen dos pavellons del recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona
Aquesta tarda es triarà el millor sommelier de Catalunya
Aquest matí ha obert les portes la cinquena edició del Barcelona Wine Week (BWW) que s’ha convertit ja en el saló referent dels vins de tot l’Estat, amb especial atenció, això sí, als catalans. L’edició d’enguany és la més gran que s’ha fet mai i ocupa dos pavellons (l'1 i el 8) del recinte firal de la Fira de Barcelona a Montjuïc que , en total, sumen 10.000 metres quadrats. Centenars de persones passegen ja pels passadissos plens d’estands tastant vins i coneixent la història dels diversos cellers i denominacions d’origen presents.
El BWW, que se celebra fins dimecres, ha crescut un 38% en espai i ha aconseguit reunir més de 1.260 expositors, des de grans marques a petits cellers (33% més que l’any passat) que representen 81 denominacions d’origen. La majoria d’expositors ja van reservar l’espai fa mesos sabent que aquest és el millor aparador que tenen per mostrar i vendre el seu producte. Segons l’organització, aquest any venen més de 770 compradors internacionals de països estratègics d’Europa, els Estats Units, el Canadà, Mèxic o el Japó, entre d’altres.
Viver de la DO Penedès
Durant els tres dies del Barcelona Wine Week hi haurà un ampli programa de tastos i ponències.
La primera d’avui, i, per tant, del saló, ha estat la presentació del projecte del viver de cellers de la DO Penedès, que ha fet Joan Huguet Gusi, president de la DO Penedèsi presentació i tast dels vins de la primera verema a càrrec de Carles Amat (Amat i Montané), Aleix Baltà (Heretat Baltà de Cela), Joan Santacana (Can Serra), Sergi Pons (Joan Grill), Ferran Mulet (Mulet Viticultors), Fina Urpí (Vins Gèniu) i Pol Urpí (Vins de Sinergia).
També aquest matí ha estat el torn de la presentació i tast de vins d’autora, és a dir, fets per dones. En aquest tast titulat Vins d’autora, celebra l’excel·lència i l’art enològic femení i s’hi ha descobert vins creats per dones, entre els quals els fets per les catalanes Mireia Pujol-Busquets, copropietària d’Alta Alella, Laura Tragant, enòloga de Codorníu, i Anne Cannan enòloga de Clos Figueras.
Vinyes velles
Amb el títol Ceps vells, patrimoni històric, la BWW reunirà experts i elaboradors que fan vins de raïm provinent de vinyes que tenen entre 50 i 300 anys i en una sessió inèdita que ha aixecat molta expectació i per la qual ja no queda ni una sola entrada es podran tastar vins de ceps prefil·loxèrics (la fil·loxera va arrasar amb les vinyes a finals del s. XIX), alguns amb gairebé 300 anys.
També avui i en el marc d’aquest saló es farà el concurs per triar el millor sommelier de Catalunya (títol que ara està a mans de Marta Cortizas, de El Celler de Can Roca) i en dies següents i per primera vegada, el BWW acollirà el lliurament dels premis “Estrella” a les millors cartes de vins de bars i restaurants d’Espanya”, organitzats per la guia Star Wine List, i serà l’escenari del I Fòrum Internacional d’Enoturisme, organitzat per l’Agència Catalana de Turisme (ACT) i centrat en projectes de referència mundial, com ara els de Bordeus, Porto o la Xina, seminari que dirigirà el sociòleg expert en enogastronomia Lluís Tosar.