Economia

Zapatero obre les portes de Repsol a la russa Lukoil

L’arribada d’un nou soci de referència a Repsol YPF sembla imminent. La constructora Sacyr, aclaparada pel seu elevat endeutament, negocia contra rellotge el traspàs del seu paquet del 20% en la petroliera espanyola i en aquesta cursa sembla que la russa Lukoil porta avantatge respecte a altres grups. Les avançades converses han portat fins i tot Criteria, el holding inversor de La Caixa, a sumar-se a les negociacions per tal de reduir la seva presència a la petroliera espanyola. Lukoil treballa per fer-se amb el 29,9% de Repsol, just el llindar per evitar el llançament d’una opa.

Zapatero no va mostrar-se ahir reticent a l’operació. “El govern estarà atent perquè entén que es bo que Repsol YPF tingui bandera espanyola, però estem parlant de companyies privades”, va dir el cap de l’executiu central, que va afegir: “Lukoil és una companyia privada que té com a primer accionista una companyia nord-americana [en referència a ConocoPhilips] que controla el 20% de les accions”.

Fonts coneixedores de l’operació van explicar ahir que Lukoil negocia ara amb Sacyr el preu que desemborsarà per cada acció de Repsol. Un cop definit, se sumaran a la venda altres accionistes desitjosos d’abandonar o reduir la seva presència a la petroliera espanyola, com Criteria o Caixa Catalunya. El holding inversor de La Caixa controla de forma directa el 9,1% de Repsol, encara que manté a través de la societat Repinves –en aliança al 50% amb Caixa Catalunya– un altre paquet del 6,1%. “Estem disposats a vendre aquesta participació si obtenim un preu raonable”, van assenyalar ahir fonts de Repinves.

Sacyr va comprar el 20% de Repsol a finals de l’any 2006 a un preu del voltant de 26 euros per títol, una xifra que sembla que estaria disposada a desemborsar Lukoil. Ahir les accions de Repsol van tancar a 13,6 euros, mentre que els títols de Sacyr es van disparar un 13,2%, fins als 7,36 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA