Economia

La despesa social representa un 51% dels pressupostos de la Generalitat per al 2009

Economia

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha presentat aquest divendres els pressupostos de la Generalitat al Parlament de Catalunya, que ha tornat a qualificar de "rigorosos, austers i eficients", i ha assegurat que per "atacar" la crisi cal anar al fons del problema i que per aquest motiu es potenciaran les polítiques socials. La despesa de les polítiques socials representa un 51,6% dels pressupostos per al 2009.

 

Castells ha remarcat l'increment en polítiques socials (876,4 milions d'euros), que es concreten en 299 milions d'euros més per a salut; 259 milions d'euros més per a educació, 109,8 milions d'euros per a protecció civil, 44,8 milions d'euros per a habitatge i 163,7 milions d'euros per a foment de l'ocupació. El conseller ha dit que "les polítiques socials són les que absorbeixen una part més gran de l'increment del pressupost", junt amb transport, cicle de l'aigua, recerca, desenvolupament i innovació i administració de serveis generals.

Sobre les polítiques socials, el titular d'Economia ha fet referència a la consolidació i millora dels serveis públics bàsics en educació i salut, així com el desenvolupament de sistemes de protecció social per als col·lectius més vulnerables.

En total, el pressupost de salut suma 9.416 milions d'euros, un 25,5% del total dels comptes de la Generalitat per a l'any 2009. En concret, es destinaran 180,6 milions d'euros a finançar 86 actuacions i inversions en atenció especialitzada i 79,3 milions a projectes d'inversió en atenció primària. Així mateix, el govern ha pressupostat 10,8 milions per adquirir vacunes contra el virus del papil·loma humà i 2,3 milions per ampliar la cobertura d'atenció bucodental a la població infantil.

Pel que fa a educació, s'hi invertiran 6.028,3 milions d'euros, un 16,3% del total. En aquest terreny, als pressupostos es destaca la implantació del pla de llengües estrangeres en 1.085 centres i es millorarà el suport a les famílies. En concret, 114,7 milions per a ajuts de menjador i 9,5 per al transport escolar. També es destinaran 16 milions d'euros a la implantació del pla de formació professional a Catalunya. Respecte a les universitats, destaquen als comptes els 99,64 milions d'euros per al pla d'inversions universitàries.

Les actuacions de protecció social sumen 1.607 milions d'euros. En aquest àmbit, destaquen les partides de 349,7 milions per a l'atenció a la gent gran en situació de dependència i de 261,5 milions per a pensions i prestacions assistencials. El pressupost per als serveis socials bàsics compta amb 86,9 milions d'euros. També es destinaran 129,3 milions a les actuacions de promoció social. Les polítiques culturals i de foment de l'esport rebran un total de 440,9 milions. La inversió en equipaments culturals disposarà de 89,1 milions; també es destinaran 58,3 milions al suport i al foment de les indústries culturals.

Per altra banda, el pressupost per a justícia serà de 877,7 milions d'euros i permetrà crear 23 òrgans judicials i posar en funcionament 155 jutjats de Barcelona a la Ciutat de la Justícia. Els comptes inclouen que entraran en funcionament els edificis judicials de Manresa, Granollers, el Vendrell i Terrassa. Aquest volum de recursos permetrà iniciar la construcció dels nous equipaments a Berga, Balaguer, Sant Feliu de Llobregat i Esplugues de Llobregat.

1.192,3 milions d'euros en seguretat i protecció civil
Respecte a seguretat i protecció civil, el pressupost suma 1.192,2 milions d'euros. En aquest sentit, el departament explica que es finalitzaran les obres de les comissaries de Gavà, Barcelona (Eixample) i Sabadell i s'iniciarà, així mateix, la construcció de noves dependències per als Mossos d'Esquadra a Tarragona, Tortosa, Barcelona (Sant Martí i Sarrià - Sant Gervasi). També es preveu ampliar i/o rehabilitar 16 parcs de bombers i s'adquiriran quatre nous helicòpters i 68 nous vehicles per a la prevenció i extinció d'incendis.

Els comptes per al 2009 destinen 4.639,3 milions als ens locals. Les participacions dels ajuntaments creixen un 1% i la partida de suport als ens locals creix un 3,8%, fins a 297,1 milions. Les transferències als ajuntaments vinculades al finançament de polítiques específiques (educació, sanejament d'aigua i tractament de residus, entre d'altres) sumen un total de 1.425 milions d'euros. Així mateix, es destinaran 49,9 milions a la cooperació al desenvolupament, 25,2 a les relacions exteriors, 19 a les iniciatives per promoure la participació ciutadana i la qualitat democràtica, i 38,6 a la promoció de la llengua catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA