Economia

Tsunami en el preu dels aliments

Economia domèstica: Anar a plaça surt més car

En un carro d’anar a comprar hi sol haver llet, cafè, sucre, arròs, espaguetis, mongetes tendres, pollastre, porc, lluç i salmó; a més d’enciam i tomàquets, taronges, pomes i iogurts, cebes i oli. En aquesta compra tipus d’una vintena de productes, una família es podia gastar uns 60,15 euros fa un any. A l’octubre, aquest tiquet hauria pujat fins 62,53 euros. En total, el cistell ha pujat un 44,4% més que el cost de la vida el darrer any.

El ministeri espanyol d’Indústria i Comerç va donar a conèixer ahir els preus dels aliments que més van pujar a l’octubre, i entre octubre de l’any passat i aquest. L’aliment fresc que més s’ha encarit aquest últim any és la ceba (22%), seguida per la llet i el pollastre (18,3%), la sardina (14,7) i els ous (10,3%). Nomès l’octubre passat la llet es va encarir un 8,2%, i ara tot just és 9 cèntims més barata que un litre de gasoil. La llet és l’aliment envasat que més ha pujat en els darrers dotze mesos, i el preu mitjà per litre és d’1 euro.

En termes interanuals, baixen la carn de be i la de conill, a més de l’oli d’oliva. En aquest context, no és estrany que Jorge Jordana, secretari general de la patronal de l’alimentació i les begudes FIAB, afirmi que “això no és una tempesta d’estiu: és un tsunami”. Jordana sosté que la despesa alimentària passarà del 17% al 20% de la renda familiar, i que això elevarà l’IPC un punt. Segons l’associació de consumidors CECU, el cistell d’anar a comprar s’encarirà en 1.200 euros aquest any.

La comparació entre el preu de la llet i el del gasoil indica que el preu que necessita el cos humà per alimentar-se es gairebé el mateix que el preu que paga pel combustible. Al darrere hi ha l’increment del preu dels cereals: un 85% el blat a la Llotja de Barcelona entre setembre de 2006 i setembre de 2007. Les males collites dels grans països productors, l’increment del consum de l’Índia i la Xina i els biocombustibles són al darrere de l’increment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA

La pedregada afecta més de 1.400 hectàrees de fruita dolça del Segrià

Lleida

El Govern destina 4,7 milions en ajuts per a noves inversions industrials

girona
ECONOMIA

La funeraria supramunicipal FuneCamp preveu un estalvi del 30%

Reus
economia

Eacom instal·larà un centre logístic a Tortosa i preveu crear un centenar de llocs de treball

Tortosa