Economia

Tsunami en el preu dels aliments

Economia domèstica: Anar a plaça surt més car

En un carro d’anar a comprar hi sol haver llet, cafè, sucre, arròs, espaguetis, mongetes tendres, pollastre, porc, lluç i salmó; a més d’enciam i tomàquets, taronges, pomes i iogurts, cebes i oli. En aquesta compra tipus d’una vintena de productes, una família es podia gastar uns 60,15 euros fa un any. A l’octubre, aquest tiquet hauria pujat fins 62,53 euros. En total, el cistell ha pujat un 44,4% més que el cost de la vida el darrer any.

El ministeri espanyol d’Indústria i Comerç va donar a conèixer ahir els preus dels aliments que més van pujar a l’octubre, i entre octubre de l’any passat i aquest. L’aliment fresc que més s’ha encarit aquest últim any és la ceba (22%), seguida per la llet i el pollastre (18,3%), la sardina (14,7) i els ous (10,3%). Nomès l’octubre passat la llet es va encarir un 8,2%, i ara tot just és 9 cèntims més barata que un litre de gasoil. La llet és l’aliment envasat que més ha pujat en els darrers dotze mesos, i el preu mitjà per litre és d’1 euro.

En termes interanuals, baixen la carn de be i la de conill, a més de l’oli d’oliva. En aquest context, no és estrany que Jorge Jordana, secretari general de la patronal de l’alimentació i les begudes FIAB, afirmi que “això no és una tempesta d’estiu: és un tsunami”. Jordana sosté que la despesa alimentària passarà del 17% al 20% de la renda familiar, i que això elevarà l’IPC un punt. Segons l’associació de consumidors CECU, el cistell d’anar a comprar s’encarirà en 1.200 euros aquest any.

La comparació entre el preu de la llet i el del gasoil indica que el preu que necessita el cos humà per alimentar-se es gairebé el mateix que el preu que paga pel combustible. Al darrere hi ha l’increment del preu dels cereals: un 85% el blat a la Llotja de Barcelona entre setembre de 2006 i setembre de 2007. Les males collites dels grans països productors, l’increment del consum de l’Índia i la Xina i els biocombustibles són al darrere de l’increment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA