Economia

Sindicats i empreses no accepten retardar l’edat legal de jubilació

UGT i CCOO veuen bé que s’incentivi allargar la vida laboral fins als 70 anys però no que sigui obligatori

Els principals sindicats catalans no veuen amb bons ulls la proposta d’endarrerir l’edat de jubilació fins als 70 anys que va fer dimarts passat el centre d’estudis de La Caixa amb l’objectiu, diu l’informe, de reduir la despesa de l’administració en pensions, sanitat i dependència. Alhora, les empreses tampoc no són partidàries de la mesura i ho demostren amb la pràctica: els processos de prejubilació fan que l’edat mitjana en la qual els treballadors deixen la feina se situï en els 62,7 anys, per sota dels 65 anys que marca la llei, segons el ministeri de Treball.

El secretari de política sectorial d’UGT, Josep Montoya, va explicar que el seu projecte és que “la gent que arribi en condicions als 65 i li faltin anys de cotització per cobrar la pensió, voluntàriament pugui treballar fins als 70, però no com a edat legal”. La UGT ho condiciona a les professions i no creu convenient que en el cas de feines perilloses s’allargui l’edat.
Catastrofisme
La responsable de pensions de CCOO de Catalunya, Cristina Faciaben, també s’oposa a la mesura i diferencia entre que la jubilació als 70 anys sigui per llei o només una opció: “No ens oposem al fet que s’incentivi que la gent treballi fins als 70 anys però sí que sigui obligatori”, explica Faciaben, que defensa els 65 anys ja estipulats com a edat de jubilació.

Faciaben detecta catastrofisme en la proposta del centre d’estudis de La Caixa, i no hi dóna crèdit perquè “periòdicament van sortint informes d’aquests i sempre hi ha al darrere una entitat financera, amb interessos en el sector de les pensions”.

A més del catastrofisme de l’estudi, Faciaben critica també la contradicció per part de les administracions, que “permet les jubilacions anticipades, parcials, etc., que paga la Seguretat Social, i alhora vol allargar l’edat de jubilació per estalviar en pensions”. La responsable de pensions de CCOO creu, a més, que “moltes persones no arribaran als 70 amb capacitat de treballar, i això generarà moltes incapacitats”, amb una despesa addicional per a la Seguretat Social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona
Estat espanyol

Talgo rep una oferta de fusió de la txeca Skoda Transportation

Barcelona
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona