Economia

Euribor a la baixa

La crisi de les 'subprime' obligarà el BCE a estancar i fins i tot rebaixar un quart de punt els tipus a la zona euro

L’angoixant escalada de l’Euribor té els dies comptats. Fins al punt que, fent cas del que ahir va assegurar el servei d’estudis del BBVA, a final de l’any vinent l’índex de referència hipotecària més utilitzat a Espanya es podria situar al voltant del 3,9%, gairebé un punt per sota del seu nivell actual. L’indicador, que es mou al voltant del 4,7% després d’haver assolit el seu màxim històric en el 4,8% aquest estiu, evolucionarà en clara retirada, a parer dels experts del banc basc, com a fruit de la recent crisi financera internacional, iniciada arran del crac de les hipoteques d’alt risc als Estats Units.

Les turbulències, va comentar Escrivá, faran que el Banc Central Europeu (BCE) mantingui en el 4% els tipus d’interès durant un període prolongat de temps. El BBVA, a més, veu possible que l’entitat emissora rebaixi un quart de punt el preu del diner a la zona euro a principi del 2008, fet que arrossegarà l’Euribor fins al nivell esmentat al tancament de l’any passat.
A desgrat d’aquest context d’alerta màxima per combatre la crisi, Escrivà creu que el mercat financer espanyol serà un dels dos pilars –l’altre és el mercat de treball– que ajudaran a esquivar el mal moment financer internacional. Pel responsable del servei d’estudis del BBVA, el mercat espanyol és “un dels més forts, eficients, diversificats i solvents de la UE”, amb un quocient entre les despeses d’explotació i el marge ordinari del 48% davant del 61% de mitjana de la UE.

Igualment, Escrivá va comparar els sistemes financers espanyol i nord-americà i va assegurar que el primer està molt més diversificat i compta amb un nivell de provisions comparativament més elevat, que cobreix més de dues vegades el volum d’actius morosos. A part, l’expert va recordar que el segment d’hipoteques subprime no existeix a Espanya. En qualsevol cas, l’augment previst pels analistes del BBVA per a la taxa de morositat és “molt petit” i gens preocupant a parer del director del servei d’estudis.

Millor mercat de treball
Pel que fa al mercat laboral, Escrivá creu que és ara “més flexible i dinàmic”, fins al punt que, malgrat la desacceleració, no s’està destruint ocupació. Una mostra d’això seria que els ocupats no se’n van a l’atur sinó que es traslladen a altres sectors. En el cas de la construcció, el sector més vulnerable –que l’any vinent perdrà uns 80.000 llocs de treball–, un 20% dels treballadors marxen a la indústria i un 18% a l’hostaleria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les podria multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA