Economia

Els bancs centrals tornen a actuar per calmar els mercats

El BCE i la Reserva Federal injecten més de 88.000 milions d’euros als sistemes financers per segon dia consecutiu

Els gairebé 95.000 milions d’euros que el Banc Central Europeu (BCE) va aportar dijous 9 al sistema financer per garantir-ne la liquiditat no van servir per calmar els inversors. Tampoc van servir de gaire els 17.500 milions d’euros que la Reserva Federal (FED) va destinar també dijous passat al mateix objectiu. Els nervis dels inversors continuaven a flor de pell i això va obligar tant el BCE com a la FED a injectar un total de 86.785 milions d’euros més als mercats en el dia d’ahir. Per la seva banda, el Banc Central del Japó va decidir aplicar la mateixa recepta i va aportar 6.250 milions a les entitats nipones.

A Europa, el BCE va fer una aportació de 61.050 milions d’euros al sistema per intentar calmar, encara més, una situació generada per les crisis de crèdit als Estats Units (EUA). La màxima institució financera va explicar que la decisió pretén “assegurar les condicions d’ordre a l’euromercat”. En total, entre dijous i ahir, van participar a la subhasta 62 entitats, que van licitar per 110.035 milions d’euros a un tipus mig ponderat del 4,08%, mentre que el tipus mig marginal de l’operació es va situar en el 4,05%.

Recordem que el tipus d’interès a una nit, el que fan servir els bancs per prestar-se diners entre ells, s’havia disparat fins al 4,7% per un augment de la prima de ris davant la crisi hipotecària dels EUA i, d’aquesta manera, estava molt per sobre del preu oficial del diner, ara per ara al 4%.

Per la seva banda, la FED dels EUA va intervenir ahir per partida triple i va aportar en total uns 27.782 milions d’euros al sistema financer nord-americà, pel mateix motiu que a Europa, ja que l’interès nocturn interbancari va pujar fins al 6%, quan l’oficial és del 5,25%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.