Economia

Es tripliquen les famílies que no poden pagar la hipoteca

Un 2% de les famílies espanyoles amb hipoteques no podran fer front a les quotes en l’últim trimestre d’aquest any, segons l’informe anual que ahir va fer públic l’Associació Hipotecària Espanyola (AHE), que agrupa els principals bancs i caixes de l’Estat.

Segons aquesta previsió, el nombre de famílies que no podran pagar la lletra del seu habitatge es doblarà respecte al març passat, quan l’AHE va emetre la seva última xifra oficial de morositat (1%); gairebé es triplicarà respecte al desembre del 2007, quan era del 0,718%, i es multiplicarà per cinc respecte a fa dos anys. Malauradament, el nombre total de famílies amb hipoteca no es coneix, ja que cap organisme, ni públic ni privat, facilita aquesta estadística.

Augment de l’Euribor
Aquest repunt de la morositat es deu a la forta alça de l’índex hipotecari de referència a l’Estat i a la zona euro, l’Euribor, que porta una continua línia ascendent des de finals del 2005. I el pitjor sembla que encara ha d’arribar. “La política monetària mantinguda pel Banc Central Europeu (BCE) fa preveure que els tipus d’interès es mantindran en el mateix nivell que el 2007 o seran superiors”, apunta l’AHE en el seu informe.

Això, traduït a un Euribor que no ha deixat de créixer i que ja ha anticipat una més que probable alça dels tipus, farà que la morositat continuï “creixent sostingudament com a mínim fins a finals de l’any 2009”, segons el president de l’AHE, Gregorio Mayayo.

L’associació assenyala que l’augment de la morositat és més evident en la cartera contractada entre el 2003 i el 2006 i, especialment, en aquelles famílies que van signar la hipoteca els anys 2004 i 2005, més de dos milions. Aquestes famílies van firmar els préstecs amb un Euribor d’entre un 2% i un 2,5% i el repunt de l’índex els ha provocat, segons l’informe, “un increment acumulat d'un 20% en les seves quotes inicials d’amortització”. Això, sumat al fet que pagaven unes quotes molt altes a causa de l’alt preu dels habitatges, els ha multiplicat les dificultats.

El BCE prepara el terreny
El president del BCE, Jean-Claude Trichet, va comparèixer ahir davant la comissió d’Afers Econòmics de l’Eurocambra i va insistir, com va fer fa tres setmanes, que l’organisme està en “alerta màxima” respecte a la inflació. Aquest cop, però, va admetre el que abans se li havia de llegir entre línies i va declarar que és “possible” que apugi els tipus en la reunió del dijous dia 3 de juliol, per “garantir un ancoratge sòlid de les expectatives d’inflació”.

Aquesta alça, però, seria lleu, del 4% al 4,25%, i no aniria seguida d’una “sèrie” d’alces. Sembla que els hipotecats podran respirar alleujats, com a mínim, uns mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.