Economia

El cru trenca la barrera dels 82 dòlars i bat un nou rècord

El preu del petroli Brent es dispara en una progressió que no sembla que tingui fi

Les notícies relacionades amb el petroli que d’una manera o altra es van anar succeint a finals de la setmana passada ja apuntaven que els mercats se’n ressentirien. Divendres passat als Estats Units el petroli donava el tret de sortida a una altra escalada del preu a 83,69 dòlars que ahir van arribar a 86,13 dòlars al tancament del mercat i a Londres el Brent, de referència a Europa, se situava al llarg de la jornada en màxims de 82,90 dòlars el barril, després de marcar un primer màxim a 81,93 dòlars a primera hora de la tarda. Al tancament de Londres, el Brent cotitzava a 82,75 dòlars.

De res va servir que el mes passat l’OPEP aprovés un augment de la producció a partir de l’1 de novembre vinent per contenir els preus davant de l’inici de la tardor i de les perspectives de l’hivern. La mesura, que es va debatre en la reunió celebrada a mitjans de setembre a Viena, era la resposta dels principals productors de cru del món davant la pressió que han rebut dels sectors econòmics i financers i dels inversors que es mostraven preocupats pel subministrament i que tenien dubtes de si es podria cobrir la demanda d’aquí a finals d’any.

Les notícies manen
Ara els mercats obvien aquesta decisió i només prenen com a referent l’últim informe de l’Agència Internacional de l’Energia, que apuntava la setmana passada a una important alça de la demanda els mesos vinents que coincideix amb una davallada dels inventaris de cru dels països industrialitzats, a les tensions geopolítiques centrades en Turquia i els kurds en el nord de l’Iraq i que el departament d’Energia dels EUA –el primer consumidor mundial– va informar que el subministrament de cru del país va reduir-se les últimes setmanes.

A la tensió al nord de l’Iraq, que podria fer perillar el subministrament d’or negre des d’aquest país, que acumula el tercer volum més gran de reserves a nivell mundial, s’hi suma el debilitament del dòlar davant l’euro, l’alça de les primeres matèries i del preu de l’or.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.