Economia

El BCE es prepara per apujar els tipus d'interès al juliol

Trichet diu que l’empitjorament de les previsions inflacionistes fan plantejar una alça d’un quart de punt

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, va anunciar ahir que l’organisme estudiarà la possibilitat d’apujar un quart de punt els tipus d’interès en la seva propera reunió, d’aquí a tres setmanes. Trichet va assegurar que l’alça de tipus “no és segura però sí possible”, a causa de les previsions inflacionistes, que auguren una alça dels preus a l’eurozona més alta del que s’esperava. Per això, el president del regulador va dir que “observa molt de prop tots els canvis i es troba en un estat d’alerta augmentada”.

Amb aquestes paraules, Trichet va obrir la porta de bat a bat a apujar els tipus d’interès del 4% actual al 4,25% al juliol, quan previsiblement es prendrà la decisió. Justament avui fa un any que el BCE va apujar els tipus des del 3,75% i, malgrat que l’estiu passat es va rumorejar que podien tornar a pujar, finalment es van mantenir en el 4%.

Dimarts passat, en una conferència a Barcelona, Trichet ja va mostrar la seva preocupació per la tensió inflacionista que es viu a nivell mundial, a la qual es va sumar el president de la Reserva Federal dels EUA, Ben Bernanke. Ahir, Trichet va posar en xifres aquesta preocupació i va revisar a l’alça les previsions d’inflació per a l’eurozona per als anys 2008 i 2009: 3,2% i 3,6%, en lloc dels 2,6% i 3,2% previstos fins ahir. El president del BCE va explicar que aquesta revisió “reflecteix uns preus del petroli i dels aliments més alts i pressions inflacionistes en el sector dels serveis”.

Pel que fa al PIB, el BCE ha revisat a la baixa, tres dècimes, el creixement per al 2009: entre l’1% i el 2%.

Reaccions
La possibilitat que els tipus pugin el mes vinent va provocar ahir una forta alça de l’euro respecte del dòlar, que va tancar per sobre d’1,55 dòlars.

Les borses europees van reaccionar a la baixa i, després de l’anunci de Trichet, van començar a cotitzar en vermell fins a tancar, gairebé totes, a la baixa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.