Economia

La indústria redueix en nombre i abast els expedients d'ocupació

Els expedients de regulació d’ocupació (ERO) i el nombre de treballadors de la indústria catalana afectats per aquests processos mantenen una tendència a la baixa els últimes tres anys. Les dades que ha obtingut el sindicat CCOO mostren aquesta evolució, però evidencien que la pèrdua de llocs de treball en la indústria es manté, ja que els empresaris recorren als acomiadaments individuals improcedents.

“Això es deu al fet que els empresaris eviten l’ERO, perquè és un mecanisme regulat que s’ha de pactar sindicalment i que té el control de l’administració, per la qual cosa, sempre que poden, opten per l’acomiadament individual, una tendència que està creixent des de fa deu anys”, va assenyalar ahir Simón Rosado, secretari d’acció sindical de CCOO a Catalunya. Tot i això, el cost de l’extinció improcedent de contractes cada dia és més alt per als empresaris.

Evolució favorable
En total, s’espera que el 2007 a Catalunya el nombre d’ERO sigui de 182 i afecti 5.198 treballadors, 3.281 dels quals són empleats de la indústria. L’any passat els expedients presentats es van elevar a 209, amb 7.350 acomiadats, la majoria del sector industrial (5.935). El 2005 els ERO van ser 251 i van implicar 12.579 treballadors, més de la meitat de la indústria (7.472).

El descens en el nombre i l’abast dels expedients autoritzats a Catalunya reflecteix que aquest mecanisme d’acomiadament cedeix protagonisme a l’hora de regularitzar plantilles, segons CCOO. En canvi, l’evolució d’acomiadaments individuals ha evolucionat pràcticament estable dels 34.331 del 2005 als 32.371 del 2006 i els 33.317 previstos per al 2007, que han recaigut, respectivament, sobre 13.955, 12.260 i 11.599 ocupats de la indústria.

Amb tot, la creació de llocs de treball a Catalunya el 2007 superarà la destrucció d’ocupació arrossegada per la indústria, però castigada per la construcció i en menor mesura pel sector serveis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.