Economia

La Reserva Federal dels EUA rebaixa els tipus d'interès a una forquilla d'entre el 0% i el 0,25%


La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) va cremar ahir de cop l’últim cartutx que li queda per intentar esquivar el fantasma de la recessió que amenaça l’economia. La institució monetària va rebaixar els seus tipus de referència de l’1% a una banda d’entre el 0,25% i el 0%. Mai els tipus d’interès havien assolit aquest nivell als Estats Units (EUA) i, segons va assegurar ahir la Fed en el seu habitual comunicat, “la debilitat econòmica garanteix els excepcionals nivells baixos dels tipus en els propers trimestres”.



L’organisme presidit per Ben Bernanke va justificar aquesta agressiva mesura per la debilitat del quadre econòmic: “Des de l’última reunió de la Fed, el mercat laboral s’ha deteriorat i les dades indiquen que la despesa dels consumidors, la inversió empresarial i la producció industrial han disminuït”. “Els mercats financers –afegeix la Fed en una percepció gens optimista del futur de l’economia– estan bastant pressionats i les condicions de crèdit continuen sent limitades”.



Alhora la inflació sembla que ha deixat de ser un problema –de fet, el que preocupa ara és caure en la deflació o descens generalitzat dels preus– i l’IPC de novembre als EUA va baixar un 1,7% per col·locar la taxa interanual en l’1,1%. La caiguda dels preus al novembre és la més forta des del 1947, quan es van començar a recopilar dades, i està provocada principalment pels forts descensos de l’energia i les matèries primeres.



Esgotada la principal eina de la política monetària, la Fed va reiterar que continuarà donant suport als mercats “comprant grans volums de deute i valors protegits per hipoteques”. La Borsa de Nova York va celebrar l’agressiva decisió de la Fed amb fortes pujades i finalment va tancar amb una alça del 4,2%.


Per altra banda, economistes consultats per Reuters van assegurar que l’economia nord-americana es va contreure un 4,3% en aquest últim trimestre de l’exercici i pot seguir decreixent en la primera part del 2009.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona assoleix un nou rècord d’ocupació aquest juny

girona
economia

Nou rècord d’ocupació amb l’atur més baix dels últims 16 anys

barcelona
ECONOMIA

Fira pionera d’inserció per a persones més grans de 45 anys a Tortosa

Tortosa

Anglès Textil, una de les beneficiàries del PERTE de descarbonització

anglès
estat francès

Els mercats cotitzen a l’alça el resultat de les legislatives franceses

barcelona
economia

El lloguer s’enfila un 9,7% el primer trimestre de l’any i fixa un nou rècord

Barcelona
SOCIETAT

La UdL i la UAB impulsen la ramaderia de precisió

Lleida
economia

Foment s’oposa a l’ampliació dels impostos a la banca i les energètiques

barcelona

El Consorci Forestal català dona suport al pla de reactivació

sant feliu de buixalleu