Economia

Un dels perquès del nou finançament

Finançament

Fa pocs dies el govern de Castella i Lleó va anunciar un pla anticrisi adreçat al sector de l’automoció dotat amb 350 milions d’euros. ¿Pot Catalunya posar en marxa una actuació d’aquestes característiques? A priori no, entre altres coses perquè les deficiències de l’actual sistema de finançament –el nou model s’hauria d’haver pactat el 9 d’agost passat– limiten cruament la capacitat de maniobra de l’executiu català.

Segons un estudi fet per la sectorial d’Economia d’ERC, l’any 2006, un cop descomptats els efectes dels diferencials de costos entre comunitats que estableix el sistema de finançament, un català va rebre d’aquest sistema 295 euros menys que un ciutadà de Castella i Lleó per cobrir els mateixos serveis públics. Proporcionalment, això vol dir que el govern de Castella i Lleó va rebre 734 milions d’euros més que el de Catalunya per finançar les mateixes competències. Per tant, no tots els territoris de règim comú estan en igualtat de condicions per prendre decisions polítiques davant la crisi i per prioritzar actuacions sobre sectors estratègics.

ERC va presentar ahir algunes de les seves Respostes a la crisi. Ho van fer en un esmorzar amb empresaris el president, Joan Puigcercós, i el conseller d’Innovació, Josep Huguet. Puigcercós va assumir que el govern ha de reduir burocràcia, començar-se a estrènyer el cinturó i prendre “mesures dràstiques” per actuar malgrat l’escull del finançament, i que això permeti invertir 1.000 milions en els sectors econòmics amenaçats, com l’automoció. Així ho plantejarà als socis de govern durant la reunió de revisió del pacte prevista per a aquest mes . També va pronosticar la “imminent” intervenció d‘algun banc. Aprofitant el panorama que han deixat les eleccions basques, en què Zapatero pot perdre el suport del PNB, Puigcercós va instar els partits catalans a segellar un pacte per liderar una “sortida catalana a la crisi”. “Zapatero ha d’escollir entre llançar-se als braços del PP o als de Catalunya”, va advertir.

Això li va valer el retret d’un representant de Pimec, que va criticar que es posés “a disposició” de Zapatero. Puigcercós li va contestar que no és un oferiment “per ballar”, sinó per canviar coses com el finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona

El port de Mataró, l’espai on no hi cap ni una agulla

Mataró
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora