Economia

50.000 arbres busquen padrins

Economia

En Pere Puigbert, un productor i distribuïdor de fruita del poble altempordanès de Ventalló, ha ideat un curiós projecte, pioner a Catalunya, per fer front a la crisi: apadrinar un arbre fruiter. El funcionament és molt senzill, el consumidor fa una transferència d’un mínim de 50 euros a un compte corrent i, a canvi, obté els fruits de l’arbre que apadrina a preu de cost, un certificat amb foto inclosa i el dret a visitar-lo una vegada a l’any. Un cop s’acaba el saldo, l’únic que ha de fer el client és tornar a fer un ingrés al compte corrent.

“La idea va sorgir després de veure que a la primavera de l’any passat la meitat de les cireres es van quedar als arbres a causa de la baixada del consum”, explica el propietari de Fruites Núria. El projecte va començar a caminar al novembre i, actualment, ja té 150 padrins d’arreu de l’Estat –sobretot de les demarcacions de Girona i Barcelona– i més d’un miler de sol·licituds. “Suposa un benefici per a les dues parts: nosaltres ens assegurem que el nostre producte té sortida i el comprador té la fruita un 50 per cent més barata”, detalla l’empresari altempordanès.

Pomeres, presseguers, nectariners, cirerers, albercoquers, figueres, tarongers, perers i noguers són totes les classes d’arbres que es poden apadrinar. “Un cop està madur, nosaltres truquem al client i li diem que ja pot venir a recollir els fruits”, explica l’empresari.

A banda de la de l’arbre apadrinat, el client també pot sol·licitar altres fruites o verdures al llarg de l’any. Fins i tot pot fer les comandes per correu electrònic i anar-les a buscar al magatzem que té l’empresa a Sarrià de Ter o a les botigues de l’Escala, Banyoles i Olot. També té l’opció que l’hi portin a casa amb un petit cost afegit per les despeses de transport. “El 80 per cent opten per aquesta opció”.

A les comarques gironines, el repartiment es fa cada dia, a la demarcació de Barcelona, tres cops per setmana, i a la resta de l’Estat espanyol, un cop l’any. “Només quan l’arbre apadrinat treu el fruit”, aclareix Puigbert.
Perquè el consumidor estigui informat de quina és la fruita de temporada, Puigbert els envia cada dilluns per correu electrònic una llista exhaustiva amb algunes recomanacions, com quines són les millors taronges per fer suc o quina és la classe de pera més madura. Al document s’hi adjunta la llista de preus.

Creació de llocs de treball
La iniciativa no només està aconseguint minimitzar els efectes de la crisi, sinó que, a més, ja està generant la creació de llocs de treball. En el darrer mes s’han hagut de contractar tres persones per portar les comandes a domicili. Si el negoci continua creixent a aquest ritme, assegura el responsable de la iniciativa, en poc temps es podria arribar a triplicar la plantilla, que actualment està formada per una trentena de persones.

Entre els serrells pendents d’enllestir d’aquest peculiar projecte hi ha l’elaboració d’una pàgina web que permeti fer els padrinatges per internet i potenciar un “punt d’amic”, que ja s’ha creat a la xarxa social d’internet Facebook, on s’inclouran vídeos relacionats amb la natura i l’organització de tallers i activitats basats en el camp. Fruites Núria té unes 60 hectàrees de fruiters, on hi ha un total de 50.000 arbres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.